Gui Minhai i kinesisk tv.Gui Minhai i kinesisk tv.
Gui Minhai i kinesisk tv.
Jojje Olsson, författare och frilansjournalist bosatt i Taiwan. Foto: PRESSBILDJojje Olsson, författare och frilansjournalist bosatt i Taiwan. Foto: PRESSBILD
Jojje Olsson, författare och frilansjournalist bosatt i Taiwan. Foto: PRESSBILD

Här hängs svensken ut i kinesisk propaganda-tv

Publicerad

För tredje gången har nu Gui Minhai tvingats till arrangerande framträdanden i kinesisk propaganda-tv.

Jojje Olsson analyserar det nya tv-klippet, där Gui tvingas skylla sin situation på att svenska myndigheter lurat och utnyttjat honom.

KOMMENTAR | FREE GUI MINHAI. Vid en plötslig presskonferens under fredagen sågs Gui Minhai avge ett tredje framtvingat erkännande i kinesisk tv. Det var också det mest allvarliga och skamlösa hittills. Gui sade nu att svenska myndigheter bär skulden för hans situation, eftersom de övertalat honom att försöka rymma till Sveriges ambassad i Peking för att sedan fly landet.

Den regimtrogna tidningen Oriental Daily var först med att publicera “erkännandet” av den handfull kinesiska medier som närvarade vid presskonferensen, som Gui sade sig själv ha tagit intiativ till för att Sverige ska sluta “blåsa upp” hans fall. Han ska även ha skrivit ett brev till den svenska ambassadören – som även det publicerades av Oriental Daily – med krav på att hon ska sluta uppmärksamma hans situation, då ambassadens inblandning riskerar “få konsekvenser”.

Kina påstod sig ha släppt Gui Minhai

I oktober i fjol påstod Kina att de släppt Gui Minhai, som då suttit inlåst i två år utan rättegång. Han ska då ha hyrt en bostad i sin gamla hemstad Ningbo, där han fokuserade på sitt skrivande och tillbringade tid med sin familj. Men, sade Gui inför en handfull kinesiska journalister ikväll, nu har svenska myndigheter förstört denna lyckliga tid genom att lura honom på ett tåg mot Peking.

Senare i år är det val i Sverige, och enligt Gui utnyttjas han nu “som en schackpjäs” av svenska politiker som försöker vinna poäng genom att attackera Kina. De svenska diplomaterna ska ha känt till riskerna, sade Gui, men ändå övertalat honom att åka till Peking under förevändning för ett läkarbesök för att sedan smuggla tillbaka honom till Europa.

Gui sade vidare att han själv tagit initiativet till denna presskonferens i hopp om att Sverige ska sluta bry sig om honom. Detta kommer efter att den tyska ambassadören Michael Clauss tidigare denna vecka sade att hela Europa står bakom en tuffare svensk linje mot Kina, vilket fick kinesiska tjänstemän och medier att höja tonen och utfärda varningar mot såväl Tyskland som Sverige. Nu har regimen höjt insatsen genom att återigen paradera Gui på kinesisk tv.

Avsade sig Prix Voltaire

De kinesiska manusförfattarna hade verkligen inte missat någonting. Under sitt framträdande avsade sig Gui Minhai utmärkelsen Prix Voltaire, som han förra veckan tilldelades av International publishers association för sitt publicistiska mod trots de inblandade riskerna. Gui menade nu att priset användes för andra personer högre syften, och vill därför inte ta emot det.

Ännu värre så spelar kineserna ett högt spel med Guis hälsa. I slutet av januari avslöjades att kinesiska doktorer varnat Gui för att han under fångenskapen dragit på sig den livshotande nervsjukdomen ALS, som innebär gradvis förlamning och att patienten i genomsnitt inte överlever längre än cirka fem år.

Men under dagens intervju sade Gui att denna sjukdom endast är något som det talats om från svenskt håll. Tvärtom har han nu varit och besökt ett kinesiskt sjukhus på nytt, och fått veta att de problem han upplevt med motorik och känsel i händer och fingrar blott beror på att två ryggradskotor trycker mot hans nerver.

Syster tvingas framträda

Oriental Daily går otroligt nog ännu längre än så. De anklagar nämligen Gui för att ha smugglat statshemligheter till de två svenska diplomater som han befann sig tillsammans med på ett tåg, när civilklädd polis rövade bort honom i slutet av januari. En anklagelse som inte bådar gott för Guis framtid.

Och för att maximera såväl förödmjukelse som signalpolitik så tvingades även Gui Minhais syster, bosatt i Ningbo, att framträda på tv. Där kunde hon ses avfärda sin bror som naiv och sinnesförvirrad, vilket skulle förklara att han blivit övertygad att försöka ta sig till Peking. Systern fördömde den svenska ambassaden för att utnyttja och lura hennes bror, och varnade hans dotter Angela Gui för att inte låta sig utnyttjas på samma vis av svenska myndigheter.

Familjen sannolikt hotad

Därmed framstår det som självklart hur Kina har tvingat Gui Minhai till detta framträdande. Hot har med största sannolikt riktats mot hans familj i Ningbo, som kan komma att råka mycket illa ut om Gui inte samarbetar med myndigheterna.

Redan innan dagens framtvingade erkännande underströk Tysklands ambassadör hur Kinas grymma hantering av Gui Minhai saknar tidigare motsvarighet bland EU-medborgare. Efter vad som utspelat sig i dag skulle behandlingen av den svenska samvetsfången till och med få Mao Zedong att rodna.

Se filmen här. 

 

Av Jojje Olsson

Jojje Olsson är författare och journalist bosatt i Taiwan sedan han svartlistats av Kina på grund av sin journalistik. Han är också återkommande skribent på Expressens kultursida och aktuell med boken "De kidnappande Kinasvenskarna".

 

FAKTA/GUI MINHAI

Gui Mihai är förläggare och författare, som skrivit ett flertal böcker om kinesisk politik. Efter massakern på Himmelska fridens torg flydde han från Kina till Sverige, och blev enbart svensk medborgare. I oktober 2015 kidnappades han av kinesiska agenter i Thailand. Gui drev då en framgångsrik förlags-och bokhandelsverksamhet i Hongkong med för den kinesiska regimen misshaglig litteratur. 

24 oktober förra året meddelade Kina att man hade släppt Gui Minhai, men han befann sig då under övervakning och starka restriktioner. Han greps igen den 20 januari i år då han var i sällskap med svensk ambassadpersonal. Gui Minhai lider av ALS. Alla länder i Europa med närvaro i Kina stöder nu Sveriges krav på Kina angående Gui Minhai.

 

LÄS MER – Angela Gui om Gui Minhai: Göteborg verkar ha glömt bort min pappa  

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag