Ia Genberg. Foto: SOFIA RUNARSDOTTER /WEYLERIa Genberg. Foto: SOFIA RUNARSDOTTER /WEYLER
Ia Genberg. Foto: SOFIA RUNARSDOTTER /WEYLER
"Klen tröst – och fyra andra berättelser om pengar"."Klen tröst – och fyra andra berättelser om pengar".
"Klen tröst – och fyra andra berättelser om pengar".
Ulrika Kärnborg. Foto: MAGNUS BERGSTRÖM / OKÄNDUlrika Kärnborg. Foto: MAGNUS BERGSTRÖM / OKÄND
Ulrika Kärnborg. Foto: MAGNUS BERGSTRÖM / OKÄND

Här genomsyrar pengar alla mänskliga relationer

Publicerad

I Ia Genbergs nya novellsamling snurrar tillvaron kring pengar. Ulrika Kärnborg både skrattar och sätter i halsen.

LITTERATUR | RECENSION. ”Pengar är allt en fattig människa har” lyder ett känslokallt ordspråk som jag en gång hörde yttras av en bättre bemedlad herre på Östermalm.

Nog vill man tänka sig att välbärgade människor, som inte behöver kämpa stenhårt för sitt uppehälle, förhåller sig mer välvilligt till sina medmänniskor än fattiga. Så är emellertid inte fallet. 

Att mycket rika kan vara mycket otrevliga har bland annat bekräftats psykologerna vid University of California, Paul Piff och Angela Robinson. De har i sin uppmärksammade forskning visat att förmögna generellt är mer själviska och mindre empatiska än personer i de lägre inkomstklasserna. Tendensen verkar dessutom ha ökat, i takt med att inkomstklyftorna i den här delen av världen har blivit allt större och mer svårbegripliga.

Sexuella fantasier

Jag tänker på detta när jag läser Ia Genbergs kolsvart satiriska nya novellsamling ”Klen tröst – och fyra andra berättelser om pengar”, där referenserna till Piffs och Robinsons forskning löper som en röd tråd.

En desperat frilansjournalist som försöker intervjua en havererad barnskådespelare, en frånskild söderfarsa som tvingas ljuga för att inte gå miste om arvet i form av ett skärgårdsboende, en socialistiskt övertygad kvinnlig doktorand som lämnar allt för en förmögen överklasskvinna – Genberg har en osviklig talang för att hitta ömma tår och sår hos sina tilltufsade karaktärer. 

Den minsta gemensamma nämnaren i berättelserna är pengar: brist på dem, överflöd av dem och de nästan sexuellt färgade fantasierna om dem. På det sättet kan man läsa Genbergs noveller som ett requiem över det nyligen avlivade samhällskontraktet.

 

LÄS MER – Ulrika Kärnborg: Författare kommer och går, patriarkatet består

Grönkål

Men nu framställer jag det här som alldeles för dystert. Det är det inte. Genberg, kanske tack vare sin bakgrund som filmare, lyckas få till en dialog som är mardrömslik, men framför allt osvenskt rolig. Den varvar hon med partier av vagt essäistisk karaktär – som i parodi på en modern självhjälpsbok från Natur och kultur. Lillgamla sentenser ramar in huvudpersonernas dråpliga handlande, eller vad sägs om meningar som den här: 

”Att sluta med sina stämningsstabiliserande mediciner på 2010-talet är motsvarigheten till 70-talets revolution, 80-talets äktenskapliga uppbrott, 90-talets säga upp sig från jobbet och 00-talets skaffa sig en diagnos”?

”Klen tröst" är helt enkelt en underbar och utsökt utförd litterär ministudie som får läsaren att tänka på Joan Didion, gapskratta och sedan sätta grönkålsmoothien i vrångstrupen.

 

LÄS MER – Ulrika Kärnborg: UD måste kräva att Kina släpper Gui Minhai

 

 

NOVELLER

IA GENBERG

Klen tröst – och fyra andra berättelser om pengar

Weyler, 279 s.

 

 

Ulrika Kärnborg är författare, dramatiker och medarbetare på Expressens kultursida. Hennes senaste roman är "Saturnus tecken".

Läs fler texter av Ulrika Kärnborg här.

 

I tv-spelaren ovan visas senaste avsnittet av Kultur-Expressen, denna gång om Avicii som vår tids Bach med Karin Pihl och Emil Arvidson. Kultur-Expressen finns också som podcast.

Relaterade ämnen
Ulrika Kärnborg
Ulrika Kärnborg
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag