Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Har en clown sämre rykte än en KGB-agent?

Dmitri Plax. Foto: OLLE SPORRONG
Volodymyr Zelenskiy. Foto: SERGEI GRITS / AP TT NYHETSBYRÅN

Rubriker världen över berättar nu om hur en komiker tagit makten i Ukraina.

Dmitri Plax menar att Ukraina har lyckats på en punkt, jämfört med andra före detta sovjetrepubliker.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA | UKRAINA. ”Det har varit en rysare”, - brukar man säga om tuffa valkampanjer. I detta fall har det nog inte varit så. Eller? Kanske både och.

Många hade anat det och efter den första omgången i det ukrainska presidentvalet blev det uppenbart för alla – utmanaren, Volodymyr Zelenskyj, skulle på påskdagen vinna en förkrossande seger över den sittande presidenten Petro Porosjenko.

Så blev det också – till en stor glädje för Zelenskyjs anhängare och till en lika stor förtvivlan för hans motståndare. De förra vill ha en förändring och menar att dagens klena ekonomiutveckling, oklara situation vid fronten och framför allt den misslyckade korruptionsbekämpningen ligger herr Porosjenko i fatet. 

Från tv:n till talarstolen

De senare menar att den avgående presidenten har gjort allt som göras kunde: stoppat Rysslands offensiv i östra Ukraina, fört landet närmare Europa men kanske viktigast – agerat den nationsfader Ukraina behöver. Och vem är hans efterträdare? En clown.

Volodymyr Zelenskyj är komiker. Det är det hans motståndare gärna påpekar. Och här vill jag citera den kända ryska poeten Lev Rubinstein som nyligen besökte Uppsala Internationella poesifestival: ”Alla säger att Zelenskyj är komiker. Är det ett sämre yrke än KGB- agent?” Vågar man utveckla den parallellen blir jämförelsen än mer talande: ett slutet, strikt hierarkiskt övervakningskontor och en lätt kaotisk, färgstark teveshow.

Men om president Putin har byggt om det ryska systemet efter eget mått och egen vana, så gjorde den blivande ukrainska presidenten precis tvärtom: Zelenskyj tog steget från teveskärmen där han spelat president i en populär komediserie, rakt in i verkligheten. En halsbrytande manöver vars konsekvenser för politiken som sådan jag i dagsläge inte vågar spekulera om.

Korruptionen och kriget

Den verklighet Ukraina lever i är svår. Krimhalvön är annekterad av Ryssland som också stöder de två östukrainska utbrytarregioner vars krig mot Kyjiv hittills har krävt över tio tusen liv. Statistiken säger att medborgarnas inkomster under de senaste fem åren har minskat och inflationen växt.

Korruptionen är som sagt omfattande och befolkningens ackumulerade trötthet är ännu större. Det är problem man inte löser med ett pålagt teveskratt. Det finns dock ett område där Ukraina ser ut att redan ha lyckats, nämligen – demokrati.

Stadiondebatt mellan presidentkandidaterna, en uppstickare som besegrar den sittande presidenten som också erkänner sig besegrad utan att till varje pris bita sig fast vid makten – allt detta kan medborgare i Ryssland, Belarus, Kazakstan och många andra före detta sovjetiska republiker inte ens drömma om.

Lycka till, Ukraina!

 

 

 

Dmitri Plax är dramatiker och medarbetare på Expressens kultursida. 

I spelaren ovan diskuteras branden i Notre-Dame i senaste avsnittet av Kultur-Expressen.