Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är svaren på dina frågor, Bob Dylan

Bob Dylan (född Robert Allen Zimmerman) har väckt frågor hos publiken ända sedan genombrottet på 1960-talet. Nu är det många som undrar om han kommer ta emot sitt Nobelpris under det stundande Sverigebesöket. Foto: BULLS
Bob Dylan skrev folkmusikklassikern "Blowin' In The Wind" 1962. Låten inleder hans andra skiva, "The Freewheelin' Bob Dylan", som släpptes året därpå.

Hur många vägar måste egentligen en man vandra för att han ska bli en man?

Inför Dylans Sverigebesök vänder sig Marcus Bornlid Lesseur till forskarvärlden för att reda ut frågorna i klassikern "Blowin' in the wind". 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Den amerikanske musikern, författaren och Nobelpristagaren Bob Dylan har väckt frågor hos den popkulturellt intresserade allmänheten alltsedan hans genombrott som protestsångare i början av 1960-talet.  

Kommer han att hålla sin utlovade Nobelprisföreläsning nu när han har vägarna förbi Sverige? Varför spelade han in den där märkliga skivan med jullåtar? Blev han kastrerad i den mytomspunna motorcykelolyckan 1966 – eller var incidenten i själva verket fejkad? Kan det verkligen vara sant att han lyssnar på det utskällda indierockbandet Stereophonics, som han nyligen uppgav i en intervju på sin hemsida?

Vissa av dessa frågor kommer sannolikt aldrig besvaras. 

 

LÄS MER: Lena Andersson: "Det här är Dylans sätt att utöva sin makt" 

 

Men för att åtminstone räta ut ett knippe av frågetecknen har vi vänt oss till experterna för vägledning. Dessa har en gång för alla försett oss med svaren på de kanske mest kända av alla Dylanrelaterade frågor (hur det känns att vara en "rullande sten" undantagen). 

Nämligen: Hur ska vi tolka "Blowin' in the wind".

How many roads must a man walk down before you can call him a man?

Staffan Carlshamre, professor i teoretisk filosofi, Stockholms universitet:

Svaret är noll. Detta eftersom vi vet att det fanns män innan det fanns vägar. 

 

How many seas must a white dove sail before she sleeps in the sand?

Niklas Aronsson, informationschef på Sveriges ornitologiska förening: 

Man väl börja med att säga att ”vila i sanden” innebär att den dör. 

Och duvor flyger generellt sett inte mycket över haven, men om vi tänker oss att de ändå gör det får vi beakta havets storlek – är det ett stort eller ett litet hav? Och sedan får man se till hur gamla duvorna blir i vår del av världen, och då snackar vi kanske tio-tolv år – kanske till och med 17 år, om det är en riktigt uråldrig duva. 

De vanligaste duvorna i Sverige – skogsduvor, ringduvor, turkduvor, med flera – brukar flyga över Medelhavet under sina flyttperioder, och om vi då utgår från en riktigt gammal duva kan vi alltså tänka oss att en sådan korsar havet 34 gånger under sin väg mellan Sverige och Afrika. 

Så svaret är således att en duva kan korsa havet 34 gånger.  Men det beror alltså på dess ålder.  

 

LÄS MER: Patti Smith: "Jag kunde inte få ut Dylans ord på scen" 

 

 

How many times must the cannon balls fly before they're forever banned?

Linnéa Gelot, lektor i freds- och utvecklingsforskning, Göteborgs universitet:

Jag skulle säga att fredsbygge börjar i samhället där du bor. 

Se dina grannar i ögonen. Våga finnas en extra stund även där du möter folk som är rädda, eller som flytt krig och förföljelser.

Mänskliga konflikter har alltid funnits och kommer alltid vara en del av våra samhällen. En bra början är att investera mycket mer i förebyggande av konflikter, i dialog och medling. 

Och i vardagens medmänsklighet.

 

How many years can a mountain exist before it's washed to the sea?

Vivi Vajda, professor i berggrundsgeologi, Lunds universitet:

Många hundra miljoner år. En faktor som påverkar hur länge berget står kvar är klimatet – i ett fuktigt klimat bryts berget ned snabbare. Frostsprängning är också en faktor. 

Sedan spelar det naturligtvis roll vad berget består av – om berget kanske är sedimentärt eller består av sandsten eller granit. 

De högmetamorfa bergarterna kan jag tänka mig är de beständigaste. 

(En metamorf bergart har genomgått en omvandling av antingen textur, struktur eller mineralsammansättning utan att ursprungsmaterialet har smälts ner, reds anm.)  

 

How many years can some people exist before they're allowed to be free?

Karin Svanborg-Sjövall, vd på den liberala tankesmedjan Timbro:

Min första tanke är 72 år. 

Detta eftersom jag osökt kommer att tänka på att det är hundraårsjubileum för den ryska revolutionen i år. Och det var ju 72 år av sovjetiskt, kommunistiskt styre innan murens kollaps.

Men det var ju inte så att allting blev fritt efter 1989 heller. Det är ju protester i Moskva nu också. 

 

LÄS MER: Karin Olsson: "Därför är Dylan ett dåligt val" 

 

 

How many times can a man turn his head and pretend that he just doesn't see?

Ali Kazemi, professor i socialpsykologi, Högskolan i Skövde:

Eftersom vi dagligen utsätts för en massa tråkiga nyheter om krig och elände uppstår en avtrubbningseffekt, som gör att vi inte längre reagerar på de här sakerna. I stället tänker vi kanske: "nu var det ett attentat till med 40 döda", och så är det inte mer med det. 

Hur många gånger kan man vända bort blicken förrän man inte längre låtsas se? För man låtsas ju ändå. 

Någonstans finns det en medvetenhet om att man borde göra något, som blandas med en känsla av vanmakt, som kommer sig av att man inte kan göra så mycket åt världens orättvisor. Men det handlar också om saker som inträffar i ens vardag – man kan exempelvis vända bort blicken från en massa orättvisor som inträffar på ens arbetsplats. 

Fast det finns ändå en gräns för hur länge man kan vända bort blicken. Och den är väldigt individuell. Men utifrån ett socialpsykologiskt perspektiv kan man säga att om en människa gör detta – om denna driver en fråga enträget – ökar sannolikheten för att minst en annan till ansluter sig och höjer protestens röst och säger: "så här ska det inte vara". Och då ökar sannolikheten att även jag som individ ska engagera mig i frågan.

 

How many times must a man look up before he can really see the sky?

Joakim Langner, chef för SMHI:s forskningsavdelning:

Det beror på om man tänker sig att man vill se en molnfri himmel, eller om man vill se ända ut i rymden. Och då är frågan hur många gånger man måste titta för att det inte ska vara några moln eller oväder som skymmer sikten. 

Dels beror det på vilken del av världen man befinner sig i – är man i Sahara så är det för det mesta inga moln på himlen, och då räcker det att titta upp en gång, men här uppe hos oss är ju vädret oklarare. 

Då får man kanske titta fler gånger.

 

LÄS MER: Marianne Lindberg De Geer: "Nej, Dylan är ingen bra konstnär" 

 

 

How many ears must one man have before he can hear people cry?

Sandra Baldauf, professor i biologi, Uppsala universitet:

Jag skulle tro att räcker med bara ett öra. 

Människor föds med förmågan att höra, och ett spädbarn, vars hörsel inte är fullt utvecklad, kan förmodligen även höra sig själv gråta från dagen det föds. 

Men utan öron kan man tekniskt sett inte höra någon gråta, även om döva människor förmodligen kan känna av vibrationer. Och därtill kan de läsa på läppar. 

Men för att höra måste man ha öron. 

 

How many deaths will it take till he knows that too many people have died?

Maria Feychting, professor i epidemologi, Karolinska Institutet: 

Det beror helt och hållet på vad det handlar om – om det rör en pandemi eller något annat. Det går inte att svara när man är mitt uppe i det. 

Men det är lätt att vara efterklok.