Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är de stora namnen på årets bokmässa

Alex Schulman.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stina Ekblad.Foto: FOTO: ANDREAS LUNDBERG/TV4 / TV4
Ernst Billgren.Foto: ALEXANDER DONKA

Nu är programmet klart för årets bokmässa – som sänds digitalt och i samarbete med bland annat Expressen. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

BOKMÄSSAN 2020. Klas Östergren, Salman Rushdie och Jacqueline Woodson är några av stjärnorna. Samtalen sänds genom en gratis play-funktion på mässans hemsida, men också i samarbete med flera mediehus, däribland Expressen.

Tonvikten i år ligger inte oväntat på svensk litteratur. Men flera internationella stjärnor deltar digitalt, med inspelningar på Manhattan i USA.

Två delar: Bildning och litteratur

Mässan är indelad i två delar: Den ena har fokus på lärande och den andra är en litteraturfestival. 24 september öppnas mässan med fokus på samtal om demokratin, lärande och morgondagen. Särskilda teman i år är läsning och digital kultur. 

Lördag 26 september öppnar litteraturfestivalen, som i år har sex programspår. Ett av dem är Livet, och sänds i samarbete med Expressen och med Daniel Sjölin som programledare.

Expressens sändningar

Expressens satsar på starka livsberättelser. I vår studio möter du bland annat Alex Schulman, Stina Ekblad, och Maria Nilsson Lind, som i ”Josas bok: min berättelse” har skrivit om sin syster sångerskan Josefin Nilsson

Alex Schulmans ”Överlevarna” handlar om att återuppleva sin barndom som vuxen, och i Stina Ekblads memoar ”Här brusar strömmen förbi” berättar skådespelaren om vägen från ett fattigt Österbotten till ett liv med och omkring teatern. 

Josefin Nilsson och Maria Nilsson Lind.

Den andra augusti i fjol mördades Dmitri Plax son Peter. Med boken ”Peter. Tid” försöker en far behålla sina minnen, samtal och drömmar. I debutromanen ”Dina händer var fulla av liv” berättar Suad Ali om en kvinna på flykt. 

Deckarförfattaren Ninni Schulman berättar sin självbiografiska ” Flickebarn nr 291” om de sjukhusvistelser, den ensamhet och ett utanförskap som format henne liv. 

En annan del av livet är frågan: Hur ska man egentligen leva det? Helena von Zweigbergk har gjort en självbiografisk inventering i ”Mitt liv som Dront” och Bob Hansson har i ”Allvarligt talat - Livet, hur fan gör man?” samlat sina svar till lyssnarnas frågor i radioprogrammet Allvarlig talat. 

Möt författarna i Expressen TV

LÖRDAG 26 september 

11:00 Dmitir Plax, Suad Ali och Maria Nilsson Lindh. 

17:15 Alex Schulman, Stephan Mendel-Enk och Kjell Westö

 

SÖNDAG 27 september

14:00 Helena von Zweigbergk och Bob Hansson

16:30 Ernst Billgren, Stina Ekblad och Ninni Schulman

Också romankonsten ställer frågan om livet som sådant. Kjell Westös ”Tritonus” är en skärgårdsberättelse om framgång och ensamhet och om vad som händer när man inte kan fly in i anonymiteten.  Med ”Apan i mitten” har Stephan Mendel-Enk skrivit en fristående uppföljare till sin hyllade roman ”Tre apor”. 

Även konstnären Ernst Billgren gästar Expressens bokmässespecial. Hans roman ”Salamandern från Farsta” är en minst sagt udda form av uppväxtsskildring, där varken huvudpersonen Bengt, eller romanen själv, uppför sig enligt norm och förväntningar. 

Sex olika programspår

Litteraturfestivalen på bokmässan har sex olika teman.

Crimetime.  Här möter du författare som Camilla Läckberg och Denise Rudberg och Hans Rosenfeldt. Det utlovas fokus på Norrland men också ”digital AW” och quiz.

Hjärnan. Psykologi, teknik, natur, högläsning – men också fotboll. Bland gästerna finns Anders Hansen, Åsa Moberg och Erik Niva.

Samtiden. Klimat, hållbarhet, satir, barnlitteratur och granskande reportage. Gästande författare är bland andra Tomas Engström och David Sundin

Litterär salong. Klas Östergren, Majgull Axelsson, Lo Kauppi, Anna Järvinen och Annika Norlin är några av namnen att hålla ett öga på.

Idéerna. Här ryms samhällsfrågorna och inte minst är corona ett givet ämne, men fokus ligger också på klimat och på det stundande amerikanska valet. Bland den tyngre namnen återfinns Fredrik Reinfeldt, Ulf Danielsson och Martin Hägglund.

Livet. Familj, relationer, sorg, uppväxt och kärlek. Här ligger fokus på höstens starkaste berättelser om livet. Hur är det att förlora allt, och resa sig igen? Hur är det att vara utanför och aldrig ingå? Och hur hanterar man förlusten av ett barn? 

 

Hela programmet för bokmässan finner du här.