Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är de nominerade till Augustpriset 2021

Elin Cullhed.
Foto: Sofia Runarsdotter / W & W
Serietecknaren Mats Jonsson.
Foto: Emma-Sofia Olsson / Frilansfoto: Emma-Sofia Olsson
Balsam Karam.
Foto: Carla Orrego Veliz / Norstedts

Här är de 18 nominerade böckerna och författarna som är kan tilldelas årets Augustpris. 

Så lyder juryns motivering och så tycker Expressens kritiker. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Nominerade till Årets svenska skönlitterära bok

”Eufori. En roman om Sylvia Plath” 

Elin Cullhed

Wahlström & Widstrand

Juryns motivering: I sin litterära fantasi låter Elin Cullhed läsaren komma den skapande, levande människan Sylvia Plath alldeles nära. På livsbejakande och rasande prosa skildras hur ett poetiskt geni brottas med en hemmafrutillvaro där drömmar och desperation föder varandra. Med ”Eufori” tar en författarikon plats i vår tid – i textens bultande hjärta får läsaren också syn på sig själv. 

Så skriver Expressens kritiker Linda Skugge: Sylvia visste att friheten hade ett pris och att hon var ostoppbar och att som Cullhed skriver: ”Det var bara att börja dansa.”


Återliv. Med Skapelsen och Kvällens frihet

Kjell Espmark 

Norstedts

Juryns motivering: När Kjell Espmark ställer samman sina tre senaste verk är skapelsen pågående och ingenting slutgiltigt avgjort. Läsaren ledsagas genom sekler och kontinenter i en dikt vars klang fortsätter ringa. Bilderna är skarpa, porträtten levande och musiken i språket en orkester som ledigt rör sig mellan de stora uttrycken och de hudnära. ”Återliv” är något så ovanligt som en dikt alla kan hitta hem i.

Så skriver Expressens kritiker Therese Bohman: Det är en humanistisk, förmänskligande diktning, som känns extra viktig i en tid där ”polarisering” är ordet för dagen.


”Europa” 

Maxim Grigoriev

Albert Bonniers Förlag

Juryns motivering: Med emigrantens känsla av inte höra till vandrar Nikita genom städer där exilen tycks ha blivit ett permanent tillstånd. Så får Paris, Bryssel, Nice och Moskva utgöra fonden för en mångbottnad idéroman om att vara vilse i världen och i sig själv. I Maxim Grigorievs ”Europa” är det alltid höst, och av själva kontinentens undanglidande väsen bygger han storslagen litteratur. 

Så skriver Expressens kritiker Therese Bohman: Det är elegant gjort, vackert och fult på samma gång, irriterande och rörande, komplext som en människa.


Foto: Galago

”När vi var samer” 

Mats Jonsson 

Galago

Juryns motivering: Mitt i livet återtar Mats Jonsson sin glömda släkthistoria i serieromanens form. Med stilsäker tecknarhand vävs skogssamernas glömda och undanträngda historia samman med den självbiografiska jakten på författarens egen identitet. ”När vi var samer” är expressiv och personlig folkbildning där torra fakta får liv i kraftfull dialog med det grafiska uttrycket. 

Så skriver Expressens kritiker Ulrika Kärnborg: Och trots att stilen ibland känns lika gnetig som teckningarna är plottriga, blir slutresultatet poetiskt, rörande, ja, ibland helt överväldigande.


Foto: Norstedts

”Singulariteten”

Balsam Karam 

Norstedts

Juryns motivering: Vid centrum av ett svart hål råder singularitet, en gravitation utan slut. I en tät och lyrisk roman skriver Balsam Karam fram både förlustens oändliga tyngd och världens stora brutalitet, och ur tre olika livsöden framträder en gemensam mänsklighet. ”Singulariteten” är ett litterärt sorgearbete präglat av språklig täthet och formmässig elegans, med blick för skönheten i livets mörka materia. 

Så skriver Expressens kritiker Amanda Svensson: ”Singulariteten” är en roman som tycks skapad ur mörk materia, svårgreppbar, svindlande och med enorm språklig och narrativ densitet.


Foto: Albert Bonniers förlag

”Den svarta månens år” 

Ellen Mattson 

Albert Bonniers Förlag

Juryns motivering: En man har blivit avstängd från sin tjänst på universitet, halkar på en isfläck – och hela universum kantrar. I en säregen och gäckande roman, med ett språk fullt av mening och musikalitet skildrar Ellen Mattson en människa som tappat greppet om tillvaron. Med absurd humor och sjudande dramatik rör sig ”Den svarta månens år” mot existensens avgrunder. En sömlös och böljande prosa låter läsaren kasta sig in i berättelsen, helt utan förbehåll. 

Så skriver Expressens kritiker Amanda Svensson: Många bra romaner jobbar utifrån de mest slitna av klyschor, och ”Den svarta månens år” lyckas krama några värdefulla droppar ur den kanske slitnaste av dem alla – att det så att säga gäller att carpe diem, innan man blir fast i den eviga natten.Nominerade till Årets svenska fackbok 

Judarnas historia i Sverige 

Carl Henrik Carlsson

Natur & Kultur

Juryns motivering: En myllrande berättelse som sträcker sig från Gustav Vasas läkare på 1500-talet till Georg Riedel och Idas sommarvisa. Carl Henrik Carlsson ger oss inte bara en fängslande skildring av en av Sveriges fem nationella minoriteter, som skapat mycket av det vi betraktar som ”typiskt svenskt”, utan tar också upp den svåra balansgången mellan assimilering och det egna, under det ständiga trycket av antisemitismens olika skepnader. Ett imponerande pionjärarbete om judisk kultur och historia i Sverige. 

Så skriver Expressens kritiker Salomon Schulman: I många stycken har Carl Henrik Carlsson skrivit en gedigen bok – men tänk om man givit utrymme för ett dubbelverk!'
Dante – den förste författaren

Anders Cullhed 

Natur & Kultur

Juryns motivering: Lagom till 700-årsjubileet av Dante Alighieris bortgång har Anders Cullhed levererat en lika vitter som koncis framställning av den världsberömde poetens liv och den värld han levde i. Mot bakgrund av de sociala, politiska och religiösa omständigheterna i högmedeltidens Italien, och i respektfull dialog med aktuell forskning, introduceras läsaren inte bara till (den gudomliga) Komedin utan också till florentinarens övriga verk och förehavanden – som autodidakt, folkspråksförespråkare, kommunalpolitiker och slutligen landsflykting – liksom till hur synen på författaren Dante har förändrats över tid. En smakfullt illustrerad biografi med potential att bli ett standardverk. 

Så skrev Expressens kritiker Malte Persson: Det finns ingen anledning att vara annat än tacksam över att Cullhed vadat genom ”formliga brottsjöar” av forskning, så att vi andra åtminstone kan doppa fötterna.


Foto: Nirstedt/litteratur

Dolda gudar. En bok om allt som inte går förlorat i en översättning

Nils Håkanson

Nirstedt/litteratur

Juryns motivering: Fjodor Dostojevskij, Jane Austen, Karl Marx och Toni Morrison har alla gemensamt att de har översatts från andra språk till svenska. Det har även Harlequinböcker och Bibeln. I ”Dolda gudar” tar Nils Håkansson oss på en svindlande tur i översättningarnas landskap och sätter översättaren i centrum. Med finess, humor och ett smittande intresse för språk och stil visar han hur synen på översättning och översättarens roll förändrats genom historien, men att en sak är konstant – översättningen är en omistlig del av textens väg till läsaren, rent av en egen form av litteratur. 

Så skriver Expressens kritiker Nina Lekander: Vi har här fått en noggrann, brokig, ibland rörig men oftast spännande bildningsresa om svenska översättningar och översättare från forntiden fram till vår egen tid.


Knäböj 

Sara Martinsson

Weyler förlag

Juryns motivering: Kvinnor som styrketränar har länge betraktats med misstänksamhet. De har motarbetats och kallats för okvinnliga. Varför? Den frågan vänder och vrider Sara Martinsson på genom att lätt och smidigt växla mellan idéer och teorier om träning, kön och klass och sin egen erfarenhet av att som kvinna upptäcka den styrka – både fysiskt och mentalt – som den traditionellt manliga träningsformen tyngdlyftning kan ge. En inspirerande och upplyftande berättelse om den kraft och glädje som starka muskler kan ge oss alla, men som ofta förnekats just kvinnor. 

Så skriver Expressens kritiker Elin Grelsson Almestad: Så lyckas Martinsson fördjupa och komplicera den samtida diskussionen kring träning. Å ena sidan är det en klasskiktad anpassning till rådande hälsonormer. Å andra sidan är det ett sätt att, som Martinsson så vackert beskriver det, ”växa ihop med den egna kroppen”.

Foto: Natur & Kultur

Mönstersamhället

Anneli Rogeman

Natur & Kultur

Juryns motivering: ”Mönstersamhället” är ett tankeväckande reportage om den västerbottniska bruksorten Boliden. Boliden designades av gruvbolaget med samma namn som ett ”framtidssamhälle” – modernt, välplanerat och hygieniskt, och samtidigt präglat av en klassbaserad geografi. Men när gruvan sinade och ansvaret överläts till det allmänna började mönstret krackelera. Utifrån minnen, besök och intervjuer frilägger Annelie Rogeman ingående och inkännande transformationen, som inbegriper flyktingförläggningar och suspekta fastighetsaffärer likväl som förhoppningar om en ny guldålder tack vare den mäktiga industrialiseringsvåg som åter sveper genom övre Norrland. 


Foto: Fredrik Hjerling / Albert Bonniers förlag

Tyrannens tid. Om Sverige under Karl XII 

Magnus Västerbro

Albert Bonniers Förlag

Juryns motivering: Hur drabbas människor av tyranni och krig och vad krävs för att upprätthålla makten i ett samhälle på ruinens brant? I ”Tyrannens tid” visar Magnus Västerbro upp Karl XII:s diktatoriska regim som ett svenskt urtrauma. Med stor kunskap och på gripande prosa skildrar Västerbro hur enväldet växte fram och vilka oerhörda konsekvenser det utdragna och utsiktslösa krigandet hade för det svenska samhället. Ur dagböcker, brev och protokoll framträder en kuvad befolkning som trots svår missväxt tvingades fortsätta att mata den frånvarande kungens arméer med soldater, pengar och spannmål. 

Så skriver Expressens kritiker Jens Liljestrand: ”Snarare än egen grundforskning bygger han sin skildring främst på redan utgivna vittnesmål, arkivstudier och dokumentsammanställningar. Det är en fruktbar metod som låter honom växla ledigt mellan fågel- och grodperspektiv, från skvallret i kungens gemak till den ensamma soldathustruns kamp för sin överlevnad.”Nominerade till Årets svenska barn- och ungdomsbok

Foto: Rabén & Sjögren

Furan

Lisen Adbåge 

Rabén & Sjögren

Juryns motivering: Vad är natur och vad är människa? Med sin djärva berättelse ”Furan” flyttar Lisen Adbåge gränserna för vad en bilderbok kan vara. Genom hisnande skräckeffekter och avsaknad av sensmoral möter Bröderna Grimm Tyst vår i en skarp replik till klimatkris och samhällsklimat. Då en familj bygger sitt drömboende på landet avverkar de brutalt alla träd, men naturen slår tillbaka. Kompromisslöst berättad i oroande svavelgult och brunt är boken helgjuten och suggestiv på ett kaxigt, läskigt sätt. 


Himlabrand

Moa Backe Åstot 

Rabén & Sjögren

Juryns motivering: I Moa Backe Åstots ungdomsroman ”Himlabrand” konfronteras sextonåriga samen Ánte med både historiskt och mer närliggande förtryck. Måste han offra en stor del av sig själv, lämna renskötseln och bli ”trottoarsame”? Berättelsens epicentrum är en berörande, sinnligt framskriven inre slitning kring hur kärlek killar emellan är möjlig. Förälskelsens toppar och dalar smälter samman med en levande naturskildring, där kyla och snö möter pulserande, dröjande het förälskelse. Spår av unken rasbiologi och förtryck sopas undan av en varm gemenskap inom och mellan generationer.

Så skriver Expressens kritiker Johanna Lindbäck: ”Himlabrand” är en ovanligt stark debut. Backe Åstot slänger in flera teman – rasbiologi, kärlek, samisk kultur, natur, sexuell identitet – och allt eftersom hon radar upp dem blir jag nervös för hur hon ska få ihop det.Foto: Rabén & Sjögren

Ett rum till Lisen

Elin Johansson, Ellen Svedjeland & Emma Adbåge

Rabén & Sjögren

Juryns motivering: Det dallrar av känslor i ”Ett rum till Lisen”, där nyblivna grannarna Naima och Lisen provsover sig genom husets alla rum för att hitta rätt. Elin Johanssons och Ellen Svedjelands träffsäkra text lämnar rikligt med rum för Emma Adbåges känsliga illustrationer som med värme varsamt mejslar fram huvud- och bipersonerna. Den spirande kärleken flickor emellan skildras lyhört och intensivt. Genom mörkare stråk understryks samspelet mellan vuxenvärldens förmodade tolerans och barnens blossande upptäckter av sig själva och varandra.

Så skriver Expressens kritiker Johanna Lindbäck: Jag vet inte om det blir mer om Lisen och Naima, men jag hoppas. Den här boken är så fin i all sin skenbara stillsamma enkelhet. Så mycket dramatik och skicklighet att upptäcka.


Foto: Förlaget

Om du möter en björn 

Malin Kivelä, Martin Glaz Serup och Linda Bondestam

Förlaget

Juryns motivering: Med utsökt bildrytm presenteras en skruvat humoristisk varningsberättelse, där ett barn vandrar ut i vildmarken och drabbar samman med en björn. Mötet med det vilda sker genom faktabokens informativa blick, snillrikt underminerad av minspel, fartfyllda farosituationer och tempoväxlingar. Proportionerna är monumentala då björnen ryter och skogen tecknas fram. Om du möter en björn tar vara på bilderboksformatets fulla potential. Skickligt utmanar Malin Kiveläs och Martin Glaz Serups text i samspel med Linda Bondestams illustrationer vår syn på det vilda, och på oss själva.Foto: Natur & Kultur

Nattkorpen

Johan Rundberg 

Natur & Kultur

Juryns motivering: Johan Rundbergs historiska spänningsroman ”Nattkorpen”, i serien om deckarduon Månvind och Hoff, förflyttar läsaren till ett stinkande, sjaskigt Stockholm. Boken leker med deckargenrens element och ger den blottställda barnhemsflickan Mika rörelsefrihet och öga för att lösa brott just för att hon är ingen. En förtätad gestaltning ger en drabbande och berörande bild av 1880-talets hårda livsvillkor för utsatta, oönskade barn. De mustiga, myllrande Stockholmsskildringarna levandegör en svunnen tid och väcker pockande frågor om personligt ansvar och begränsande samhällsstrukturer. 


Min mamma är snabbare än din! 

Emma Virke och Joanna Hellgren 

Lilla Piratförlaget

Juryns motivering: Från förskolans fönster blickar två barn ut. I en gemensam tankelek tävlar deras mammor om vem som hämtar snabbast på dagis. Mammorna tar sig fram på allt mer fantasifulla sätt i en raffinerad kärleksförklaring till staden, där elsparkcyklar står i vägen och bipersoner får pricksäkra porträtt. De förbipasserande borde få varsin Guldbagge för bästa biroll vilket år som helst. Barnens dialog löper längs bilderbokens nedre kant och boksidorna expanderar genom överrumplande utvik. I Emma Virkes och Joanna Hellgrens kongeniala bilderbok ”Min mamma är snabbare än din!” flödar allt: de fylliga färgerna, fantasin och finessen.

Så skriver Expressens kritiker Therese Bohman: ”Min mamma är snabbare än din!” är både spännande och djupt rotad i vardagen. Dessutom tar den lyhört en förbisedd men laddad stund i barnets tillvaro och gör den till ett rum för fantasin.


AUGUSTPRISET

Augustpriset instiftades av Svenska Förläggareföreningen 1989 och belönar och lyfter fram de bästa nyutkomna böckerna på svenska. 

Priset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Vinnarna i de olika kategorierna tillkännages på Augustgalan den 22 november på Södra Teatern i Stockholm.Anna Larsson: ”Plötsligt blir det mycket skitsnack om henne”

KULTURKRIGET. Dirigenter är föremål för så många föreställningar om det stora geniet att det verkar omöjligt för en kvinna att nå samma upphöjda position. 

Operasångerskan Anna Larsson och konserthuschefen Stefan Forsberg diskuterar den sista manliga bastionen.