Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är Aftonbladet Kulturs "goda" alternativ till Putin

Vänsterfrontens ledare Sergej Udaltsov.Foto: IVAN SEKRETAREV / AP
Magnus Ljunggren.Foto: OLLE SPORRONG

Magnus Ljunggren om en avslöjande demonstration i Moskva.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | RYSSLAND. I söndags demonstrerade ultranationalisterna i Moskva för de ryska anspråken på ögruppen Kurilerna – mot ”den japanska imperialismen”. Suvorovtorget invid Arméns hus svämmade över av röda fanor vilket inte ska missförstås. Extremisterna är storryska Sovjetnostalgiker. De dömer ut Kremls hållning som alltför mesig.

En av demonstrationens initiativtagare och anförare, Vänsterfrontens ledare Sergej Udaltsov, är välkänd från Aftonbladets kultursida där han brukar framställas som det goda, radikala alternativet till Putin.

Så här ser AB-favoritens gäng ut – så som det formerade sig i spetsen för fanorna på torget:

Igor Girkin (Strelkov), en gång ”försvarsminister” i Donbass, sedermera avpoletterad eftersom han – med godtyckliga avrättningar och rent skräckvälde – hade blivit för obekväm för Moskva. Han skryter med sitt deltagande i fem krig och är väl den ende som öppet – och stolt – har tillstått den ryska nedskjutningen av det malaysiska flygplanet 2014.

Maksim Kalasjnikov (som inte bär sitt efternamn, en pseudonym, av en slump), Girkins vapendragare som talar för ett korporativt samhälle och en ohöljd imperiepolitik. Områden där man talar ryska måste enligt hans paroller införlivas med Ryssland. 

Leonid Ivasjov, en general som varnar för att nationen behärskas av en skuggregering. Ingen tvekan kan råda om vem som ingår i skuggstyret – i andra sammanhang betonar han hur viktigt det är att rysk militär inte ”dansar efter judisk pipa”.

Boris Kagarlitskij, chef för ett diffust institut ”för sociala rörelser”. Efter Krimannekteringen har han konsekvent sökt samarbete med högerpopulister i väst. 

Vsevolod Tjaplin, en militant präst som gärna lovsjunger Rysslands ”heliga krig” i Syrien. På torget orerade han om nödvändigheten av att ryska styrkor äntligen går in i Kiev.

Demonstrationsplakaten talade klarspråk: ”Kurilerna är våra”, ”Nu är det slut med utförsäljningen av Ryssland”.

Heja, Aftonbladet!

 

Magnus Ljunggren är professor emeritus i rysk litteratur och medarbetare på Expressens kultursida.


I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen. Denna gång gästas programmet av Lars Anders Johansson och Sara Abdollahi som talar om Miljöpartiets "auktoritära" kulturpolitik och nya kulturministern Amanda Lind.