Nanny Nilsson. Foto: Magnus Pehrsson
Nanny Nilsson. Foto: Magnus Pehrsson

Håpas du trifs bra
i fengelset: Teater
Brunnsgatan Fyra

Publicerad

Margareta Sörenson ser Susanna Alakoskis skildring av missbruk och syskonband.

Frågan, ärendet, traumat, sorgen och förfärligheten överskuggar denna gång själva teaterupplevelsen. Susanna Alakoskis berättelse om en syster och en bror i en missbrukarfamilj rör upp så det ryker i sin scenversion. Nanny Nilssson har dramatiserat romanen, och berättar i den enda rollen enkelt, argt kanske, sårigt, men också lätt och rakt igenom ett liv av medberoende, medlidande, medskuld. Det är en mycket bra timslång gestaltning, och det som ringlar ner genom seende och hörande är förståelsen, i alla fall en liten stund, av missbrukets fasor.

 

"Hon som är jag", säger hon ofta och glider från jaget till tredje person i berättelsen om Anni och Sami, och hur hon själv, trots allt klarar sig, medan det går illa för brodern. Föräldrarna försvinner i alkoholism, och Sami glider allt längre utför med knark, knarkhandel, stölder. Gång på gång, ofta förgäves, tar systern kontakt, den barndom de delat har skapat ett starkt band.

 

Värst var familjehögtider. "Julen är den tid då det smäller till. Julen är mammor som flyger genom rummet. Flyger borden, flyger en stol, flyger glasen. Julen är vi lägger oss under sängen. När det blir tyst ligger vi kvar."

Det som skänker vidd och djup åt skildringen är att den vidgar perspektiven, visar hur omvärlden och samhällets institutioner sviker, blundar, inte vill se, inte kan förstå. Skolan, socialtjänsten, kyrkan stöter ut och stigmatiserar, stämplar och föser undan.

 

De "lyckade" familjerna med sina kristallkronor och bokhyllor blir som en ointaglig fästning för den som tappat fotfästet. Nanny Nilssons gestaltning är som starkast när den låter ett sökarljus svepa över mer än det nära. Betraktaren dras obönhörligt in i medskuld och medlidande.

Margareta Sörenson, expressen.se/scenbloggen
Margareta Sörenson, expressen.se/scenbloggen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag