Linn Hansén är lågmält kul.
Linn Hansén är lågmält kul.

Hanséns historielektion

Publicerad

Somliga poeter (de som med viss rätt kan kallas språkmaterialister) sysslar med att synliggöra språkets minsta beståndsdelar: bokstäver, ljud, stavelser, ord. Andra försöker göra något liknande med språkets större enheter: fraser och utsagor. Genom att sätta ihop citerade eller påhittade meningar i nya mönster gör de språkliga vanor och ovanor tydliga.

Det är en effektiv metod, men det gäller att höja den över hyfsad halvfabrikatsnivå. En som ofta lyckats är Linn Hansén. Hennes torra texter om bland annat geografi och fördomar är lätt igenkännbara, och inte minst roliga när hon framför dem live.

Den här gången ger hon sig på historien, i meningar vars tonlösa talspråklighet understryks av bristen på kommatering: Hur lång var sjöfarten den var flera tusen år. / Hur lång var väntan den var oändlig. / Allt som är sorgligt kommer först eller sist i mitten sitter man säkert.

Historien är ett tacksamt ämne, utsatt för floskler som det är. Man talar gärna både om samtidens enorma historieintresse och den tilltagande historielösheten. Alla är överens om att historien är viktig. För att man kan lära av den, för att den upprepar sig, för att vi inte får glömma, etc. Men vad är det egentligen som ska klämmas in på de där ynka timmarna i skolschemat?

Det är antiken och andra världskriget och potatisen och Hjalmar Branting. Kungar och årtal och självständigt kritiskt tänkande. Historien i bestämd form singular och många olika historier. Linn Hansén fångar fint absurditeten i försöken att ringa in det förflutna: "De händelser som dominerat historien är följande man har suttit och stått."

Vilka har stått? Jo, till exempel: En klunga. / En grand danois på bakbenen utanför ett hyreshus. / Biografmaskinister. / Jägare och samlare. / Napoleon Bonaparte. / Alla i kassan sedan några år tillbaka. Men som hon snart nog också konstaterar: "Det här är inte historia det är en lista."

Är det lyckat eller lättköpt? Tja, det är inte på varje sida som det riktigt lyfter, men ofta är det lågmält kul. En och annan ironisk aforism får man på köpet: "Det är viktigt att ställa de stora frågorna i tidig ålder så att man senare kan tänka på annat."

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag