Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hans suggestionskonster fungerar i flera dimensioner

Foto: Anders Bergön
Foto: Anders Bergön
Foto: OLLE SPORRONG

Magnus Florin letar sig fram mellan kantarellhundar och 3D-animerat vatten i Värnamo.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Fredrik Wretman ympar ihop vitsens snabbhet med bronsens långvarighet. Stiger hans följe av små gjutna figurer just upp ur hjärnan på Homeros, eller faller de ned från en skämtsam galax? Vet de inte att ett huvud ska sitta på halsen och inte i handflatan? Och varför dessa anspråk på mänsklighet, när de inte ens kan skilja på hjälte och fåne?

I varje fall dröjer figurerna inte kvar där de står, utan dyker nog strax upp någon annanstans, i ny gestalt. För de är fångade i steget, som den mittplacerade jättefoten med tårna fjädrande mot marken och hälen i luften.

Fyrahundrafemtio kvadratmeter av Vandalorums Lada 1 utgörs av vatteninstallationen som gett namn åt hela utställningen. ”I C 3 D”, det vill säga ”jag ser i tre dimensioner”. Vilket sker med ett simpelt illusionstrick från 1800-talet: 3D-glasögon med färgfilter som ger en platt bild sken av djup och närhet.

Här syns en yrvaken kantarellhund, nog glad över att ha blivit till.

Projektionen mot den väldiga vattenytan slår upp på den lodräta vita gummiduken och blir ett visuellt eko som själv vill vara källa. Det sedda tar ett kliv fram, som i en popup-bok. Men suggestionen är starkare än så, ett livsfarligt sug i vattnet och dess speglade fördubbling som Fredrik Wretman länge har återkommit till, som en tvångstanke maskerad till lek.

Längs väggarna är videoskärmar med mer 3D, där bronsfigurerna kommer i lag med tunnlinjiga teckningar, sprött nyfödda som om de inte riktigt lämnat den tecknande handen. Här syns en yrvaken kantarellhund, nog glad över att ha blivit till.

Till utställningen hör en bok, eller kanske utställningen är en del av boken. Inga förklaringar, men tablåer från ett konstnärsliv. Ett skolminne gäller vänster eller höger hand - lärarens utrop ”Men vilken hand skriver du med?” Fredrik Wretman är dubbelhänt – med lera och vax arbetar båda händerna ”hela tiden lika mycket och med samma saker”. Tummarna pressar vaxet till en vinge.


KONST

FREDRIK WRETMAN
I C 3 D

Vandalorum, Värnamo

Till 20 oktober


Magnus Florin är författare, dramaturg och medarbetare på Expressens kultursida.