Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hans politiska kampanj är en av de mest virala någonsin

Bart Staszewskis bild infarten till Tuchów. Den gula skylten är fiktiv.Foto: Bartosz Staszewski
Bartosz Staszewski bild av David utanför infarten till Pulawy. Den gula skylten är fiktiv.Foto: Bartosz Staszewski
Stefan Ingvarsson.Foto: CATO LEIN

Flera orter i Polen har antagit politiska deklarationer mot ”LGBT-ideologin”. 

Stefan Ingvarsson berättar om visselblåsaren som nu får bära skulden.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURESSÄ. I veckan upptäckte jag att en av mina favoritplatser i Polen – småstaden Gromadka – sällat sig till de orter i landet som antagit en politisk deklaration mot ”LGBT-ideologin”. Denna brokiga stad där alla är barn och barnbarn till folkförflyttade med rötter i forna Jugoslavien, Ukraina och Karpaternas gränstrakter har plötsligt sällat sig till den växande skaran platser där någon som jag inte längre får försvara eller påtala sina rättigheter. Att göra det är numera en ickeönskvärd ideologi. 

Några dagar senare kommer nyheten av att ännu ett polskt barn, en tolvårig flicka, har tagit livet av sig efter att ha utsatts för homofoba trakasserier från jämnåriga kamrater. Allt detta är sammanlänkat i en politisk strid som inte verkar få något slut. 

Finns det ”LGBT-fria zoner” i Polen? Om du frågar Polens premiärminister eller politiker och debattörer knutna till den regerande högerkoalitionen är allt en fråga om fake news. Den nya hållningen är en tvärvändning och en reaktion på att allt tyngre internationella röster uttrycker oro för utvecklingen i Polen. Norge och EU har dragit in stöd i miljonklassen, vänorter i andra länder har fimpat samarbeten och helt nyligen uttryckte femtio utländska ambassadörer sitt stöd för hbtqi-personers mänskliga rättigheter i Polen. 

Har alla dessa röster förts bakom ljuset? 

Detta blev den nya taktiken: det man sade rörde sig inte om hets mot enskilda människor utan motstånd mot en ideologi.

För att reda ut de olika turerna får vi gå tillbaka till februari 2019 då Warszawas liberalkonservativa borgmästare skrev på en deklaration till stöd för stadens ”LGBT+”-invånare. Dokumentet, som saknade motstycke i Polen, innebar ett genombrott för minoriteters plats i samhället. Vid sidan av fina formuleringar innehöll det även några konkreta förslag som inrättandet av särskilda kontaktpersoner mot trakasserier på skolor – så kallade ”fyrvaktare” – och resurser till ett skyddat boende för hbtqi-personer i kris. 

Den regerande högern fick nytt bränsle till sitt pågående kulturkrig. Landets dåvarande utbildningsminister var en av de som fördömde deklarationen i hårda ordalag och då särskilt idén om ”fyrvaktare” för utsatta barn. Tonläget i debatten bara steg och steg och i juli 2019 fick läsare av nationalistiska Gazeta Polska en bilaga med klistermärken med tidningen: en överkryssad regnbågsflagga och texten ”LGBT-fri zon”. 

Bartosz Staszewski bild av infarten till Urzedów. Den gula skylten är fiktiv.Foto: Bartosz Staszewski

Tidningen stämdes, flera distributörer vägrade att sälja den och en regional åklagare stoppade upplagan. Tidningen ropade censur, men ändrade sedan texten på klistermärkena till ”Zon fri från LGBT-ideologi”. Detta blev den nya taktiken: det man sade rörde sig inte om hets mot enskilda människor utan motstånd mot en ideologi. Tongivande katolska röster var inte sena med att varna för den nya faran och särskilt Krakows ärkebiskop tyckte om att tala om ”den regnbågsfärgade farsoten”. När en Prideparad planerades i Rzeszów fastslog stadens fullmäktige att den var en ”LGBT-fri zon”. 

Redan under våren hade en ultrakonservativ lobbygrupp, Ordo Iuris, börjat förbereda en motdeklaration som kunde antas av lokala och regionala folkvalda. Ordo Iurius är en av Polens mest framgångsrika intresseorganisationer och samarbetar med liknande aktörer inom den religiösa högern i USA, Latinamerika och Ryssland. Förra sommaren antogs deklarationer mot ”LGBT-ideologin” i fyra län, 18 regioner och 16 kommuner. Nu är de många fler.

Detta skedde långt under världsopinionens radar och ingen reagerade. Vändningen kom när fotografen Bart Staszewski lade upp en serie med bilder på sitt Facebookkonto. I dag måste de räknas till de mest virala politiska kampanjer som någonsin genomförts av en privatperson. Bilderna framställde infarten till de orter som antagit diskriminerande deklarationer tillsammans med en fiktiv vägskylt som det stod ”LGBT-fri zon” på. På sätt och viss använde han sig av just den sortens visualisering som högerkristna gjort sig så kända för när de till exempel demonstrerar med bilder av aborterade foster. 

Bartosz Staszewski bild av Jacob utanför infarten till Trezebiezów. Den gula skylten är fiktiv.Foto: Bartosz Staszewski

Sen gick Polen till presidentval och borgmästaren i Warszawa var nu oppositionens huvudkandidat. Det var givet att hans förmenta homovänlighet skulle göras till en av de viktigaste valfrågorna. Den sittande presidentens valkampanj blev en helt häpnadsväckande uppvisning i homofobi som fick många som tidigare knappast engagerat sig i frågan att se att detta var ren hets. Trots detta vann han valet, men det är tydligt att allt fler unga polacker har fått nog. Sommaren har präglats av uppmärksammade aktioner och demonstrationer som mötts med en polisbrutalitet som för tankarna till Ryssland och Belarus.

Särskilt illa verkar det vara på många skolor och bland barn och unga. Den tolvåriga flickan som tog livet av sig är inte ensam.

I Polen finns ingen lag som skyddar hbtqi-personer mot hatbrott, därför vet vi inget om omfattningen eller förändringar över tid. Jag har själv följt med en kompis till polisen för att anmäla ett homofobt överfall och vet hur förnedrande och frustrerande det kan vara. I polisens ögon är det bara en ringa misshandel i raden av andra. Mina sociala medier är fulla av vittnesmål om våld och trakasserier på gator och spårvagnar. Den politiska hetsen har ett pris. 

Särskilt illa verkar det vara på många skolor och bland barn och unga. Den tolvåriga flickan som tog livet av sig är inte ensam. På utbildningsministeriets fasad har aktivister sprejat namnen på de unga polacker som hittills tagit livet av sig efter trans- och homofoba förföljelser. Den berörda ministern sammankallade en presskonferens där han lovade att sätta fast de klottrande ”vandalerna”. Inte ett ord om barnen. Är inte den bristen på empati ett prov på en livsfarlig ideologi som sprider sig i Europa i dag?    

Nu har polska politiker och diplomater alltså bytt talepunkter och påstår att de ”LGBT-fria zonerna” är en bluff påhittad av Bart Staszewski. Två av de berörda kommunerna har stämt honom för förtal. Det gör inget att deklarationerna fördömts av Polens ombudsman för mänskliga rättigheter. Att de kan läsas av alla på nätet. Att de påverkar möjligheten att arbeta mot trakasserier och hot på skolor. Att de spär på ett skenade hat. Abrakadabra. De finns inte längre och allt är visselblåsarens fel.

 

Stefan Ingvarsson är kulturjournalist, f d kulturråd i Moskva och medarbetare på Expressens kultursida. 

 

 

Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=73550&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.