Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hans liv är en skamlig radda med knivhugg

Johan Kling.Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER / NATUR OCH KULTUR
"Lycka".Foto: PRESSBILD NOK / NATUR OCH KULTUR
Linda Skugge.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Skammen dryper hos en pappa vars kärlek till dottern inte räcker till.

Linda Skugge recenserar Johan Klings nya roman "Lycka".

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | ROMAN. "Jag är gjord av glas. Min kropp är så skör att den kan gå sönder vid minsta beröring."

Så inledde Johan Kling sin andra roman, mästerverket ”Glasmannen”, som på ett synnerligen lyckat sätt lånat både den Gogolska kappan och den hamsunskt flanerande svältande och misslyckade kulturarbetaren som på modernt sjukdomslingo skulle få diagnosen high sensitive person.

Självföraktet spyr ut från boksidorna. Han går klädd i gamla trasor för att han skulle skämmas om han bar nya kläder. Det känns som om han förhäver sig. Man ska veta sin plats.

För en annan utplåningssjäl som är så högkänslig att jag blir ”berusad” på tillställningar trots att jag inte druckit en droppe alkohol är boken så plågsam att jag bara kan läsa ett par stycken i taget. Extremt få författare kan skriva så att läsaren blir fysiskt och psykiskt påverkad.

 

LÄS MER: Linda Skugge om ett live-Tinder helt utan skyddsvallar. 

 

I Johan Klings nya bok ”Lycka” har den kulturarbetande glasmannen lyckats ta sig upp ur sitt källarförråd där han hamnade efter att ha förlorat allt och fått en dotter som han älskar över allt annat. Men dottern älskar inte honom högst av allt, hon älskar sin mamma mer. Boken skildrar plågsamma långsamma sommarveckor där pappan verkligen gör allt för att dottern ska trivas hos honom. Men hans omtänksamhet räcker inte. Hans kärlek räcker inte. Dottern vill bo mer hos mamman.

Med ett iskallt vackert språk tar sig Johan Kling an temat den stora kärleken till barnen. Är barn det enda resultatet av en kärleksrelation som är något att ha? Kanske är kärleken man känner till sitt barn den enda riktiga kärleken?

Det jag tycker mest om hos Johan Klings böcker är avsaknaden av ljus. Att det inte knackar på någon klämkäck person på dörren och allt blir bra. Att glasmannen helt enkelt konstaterar att han hör hemma i mörkret. Att livet är en enda lång rad med knivhugg, det gäller att bara ta dem ett i taget. Att det är så hardcore. Det är hardcore noir och jag älskar det.

 

ROMAN

Johan Kling

Lycka

Natur & Kultur. 186 s.

 

Linda Skugge är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Hon har bland annat skrivit boken "Flygfärdig".

I tevespelaren ovan visas senaste avsnittet av Kultur-Expressen, som gästas av Katarina Bjärvall och Isobel Hadley-Kamptz.