Foto: CAROLINE ANDERSSON / ALBERT BONNIERSFoto: CAROLINE ANDERSSON / ALBERT BONNIERS
 Foto: CAROLINE ANDERSSON / ALBERT BONNIERS
"Hemman"."Hemman".
"Hemman".
Elin Grelsson Almestad är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Foto: EVA LINDBLADElin Grelsson Almestad är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Foto: EVA LINDBLAD
Elin Grelsson Almestad är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Foto: EVA LINDBLAD

Hans långsamma prosa klarar det omöjliga

Publicerad

I Magnus Dahlströms "Hemman" samsas ett myller av människor med en nyckfull hembygd.

Elin Grelsson Almestad läser en thriller med precist gehör för landsbygdens långsamhet.

Se veckans avsnitt av Kultur-Expressen i spelaren ovan.

 

LITTERATUR | RECENSION. Det finns vissa råd som vi som arbetar som skrivlärare alltid upprepar när det kommer till romanskrivandet. Till råden hör att inte ha ett för stort personregister, för många att hålla reda på och att etablera någon eller något som sedan inte återkommer.  

”Det finns naturligtvis undantag”, brukar jag tillägga för säkerhets skull. Visst finns det författare som förmår att omkullkasta alla råd till blivande romanförfattare och gör detta med bravur. Magnus Dahlström är ett sådant undantag. 

Hemligheter

I den knappt fyrahundra sidor långa "Hemman" räknar jag till ett femtiotal personer som perspektivet växlar mellan. Flera av dem får några sidor och återvänder sedan aldrig i berättelsen, några av dem återkommer. 

Det borde inte fungera, men det gör det. Inte en enda gång blir jag förvirrad över vem som är vem i den icke namngivna lilla byn på en enslig ö vid havet, aldrig tappar romanen greppet om mig i den växande spänningen kring en främmande och kvarlämnad bil mitt bland gårdarna, som blir upptakten till uppdagade hemligheter med anor i byns släktled.

Det är exaktheten i både människorna och deras omgivningar som gör det. De små detaljerna och författarens inkännande empati med alla personer som jag får möta. 

 

LÄS MER – ELIN GRELSSON ALMESTAD: Magnus Dahlström gör det svårt att andas

Landsbygden

Dahlström har aldrig bråttom, han registrerar allt med den gestaltade personens blick. Så får jag genom Hedvig Olssons ögon se ut på bakgården och se ”delar av en motor som långsamt rostade, rostiga bildörrar, en mängd brunsvarta delar i metall med flagor av gammal lack och färg, och mitt i den osorterade röran ett kritvitt badkar i emalj, till hälften fyllt med smutsbrunt vatten”.

En landsbygdens långsamhet bor i språket, i de små detaljerna där jag kan höra en köksklocka ticka bara genom att se den bildrika miljön framför mig. I detaljrikedomen framträder också människorna, alla gör avtryck när de passerar. 

Förövare och offer

Jag kan helt enkelt slappna av och bara följa med i gårdarna där allt fler beter sig märkligt och ingen någonsin hittar ägaren till den övergivna bilen. I centrum för händelserna står Majvor, den ensamma änkan med kunnande i att läka skador och sår. 

Hennes kontakt med naturen och begåvning i läkekonst liknar en äldre släktings mystiska förmåga att med bara en blick läka eller såra människor. Men som vanligt i Dahlströms prosa ligger också handlingen i läsningen. Vem är det som förövare och vem är offer? Vad sker egentligen och varför? 

Dahlström är knapphändig och lämnar mycket till läsaren. Slutscenerna är dramatiska. Här gör själva naturen, marken som byn är placerad på, uppror. Ändå lyckas de i den dahlströmska prosan bli trovärdiga just genom sin långsamhet och stillhet.

 

LÄS MER – NILS SCHWARTZ: I "Sken" kommer Magnus Dahlström ut som feminist

 

 

ROMAN

MAGNUS DAHLSTRÖM

Hemman

Albert Bonniers, 407 s.

 

Elin Grelsson Almestad är författare och medarbetare på Expressens kultursida.

Relaterade ämnen
Elin Grelsson Almestad
Elin Grelsson Almestad
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag