MÄSTERLIG. Hanna Kralls hårdkokta prosa ekar av historiska och nutida fasor. Foto: ERSATZMÄSTERLIG. Hanna Kralls hårdkokta prosa ekar av historiska och nutida fasor. Foto: ERSATZ
MÄSTERLIG. Hanna Kralls hårdkokta prosa ekar av historiska och nutida fasor.  Foto: ERSATZ
"Hjärterkung"."Hjärterkung".
"Hjärterkung".
"Människor utan minnen är sjuka", tycker Hanna Krall som har beskrivit och återskapat en förintad värld och återskapat den rika judiska kultur som fanns före kriget. Foto: INGVAR ANDERSSON"Människor utan minnen är sjuka", tycker Hanna Krall som har beskrivit och återskapat en förintad värld och återskapat den rika judiska kultur som fanns före kriget. Foto: INGVAR ANDERSSON
"Människor utan minnen är sjuka", tycker Hanna Krall som har beskrivit och återskapat en förintad värld och återskapat den rika judiska kultur som fanns före kriget. Foto: INGVAR ANDERSSON

Hanna Kralls prosa är i världsklass

Publicerad

Hanna Kralls hårdkokta prosa skjuter sig rakt in i samtiden. 

Stefan Ingvarsson läser en polsk reportagemästare. 

En bomb slår ner i huset i Warszawa där Izolda Regensberg bor och hon kan inte komma åt sina kläder. 

Därför blir hon tvungen att låna ett par herrskor och ge sig ut på stan för att köpa snören till dem. 

På hemvägen hälsar hon på en vän och där, lutad mot en kakelugn, står en man som kommer att få henne att trotsa hela den nazistiska ockupationsmakten, få henne att rymma från gettot och ta sig ut ur Auschwitz. Få henne att överleva.

Men allt detta ligger ännu i framtiden. Mannen som hon har förälskat sig i tror att kriget snart är över, han har planer för dem och de gifter sig snabbt.

 Inget blir som planerat. Han deporteras till ett koncentrationsläger och hon stängs in i gettot. Det är från den stunden som Izoldas liv får ett mål: att hitta sin älskade och att rädda hans liv.

 

LÄS MER: Stefan Ingvarsson ser filmen om Tom of Finland 

 

Överlevde Förintelsen

Hanna Krall, född 1935, överlevde själv Förintelsen som ensamt barn, men det var först sent i hennes journalistiska bana som hon började skriva om kriget och de svåra frågorna om mod, vad som gör oss till människor och inte minst vad som styr våra handlingar. 

Av en händelse och ren slump kom hon att intervjua Marek Edelman, en av ledarna under upproret i Warszawas getto, och reportaget som följde – "Hinna före Herren Gud" – blev hennes stora genombrott. 

Det har gått 15 år sedan en bok av Krall senast kom ut på svenska. En oförklarligt lång tid för en reportagekonstnär av världsklass. 

Hennes arbetssätt är tålamodet att lyssna, och att ställa frågorna ingen annan kommer på att ställa. 

Sedan väntar hon på den där scenen, den där repliken som är det väsentliga, den som utgör kärnan i en historia. 

Inte för Hollywood

Kralls storhet som berättare och stilist kommer ur hård reduktion. Hon sparar bara det absolut mest nödvändiga och uttrycker det rakt och osentimentalt. 

Det långa avbrottet i utgivningen kan ha att göra med att hon ännu inte riktigt har hittat sin röst på svenska. 

Tyvärr finner inte heller denna översättning ett sätt att återge den ordkarga och lediga klarheten i hennes polska. Krall är en utmaning.

"Hjärterkung" är en andra ansats att berätta Izolda Regensbergs levnadsöde. Hon har velat att Krall skulle omvandla hennes liv till en bästsäljande roman, något för Hollywood, men Krall förmådde inte och landade i det första försöket i en reflektion om hur Förintelsen kan och bör berättas.

 

LÄS MER: Stefan Ingvarsson – Ni fattar inte drag show 

 

Harlequinroman

Men denna osannolika historia, för osannolik för att kunna vara fiktiv, dröjde kvar hos författaren. 

Nu går hon Izolda halvt till mötes och låter boken låna både titel och några av huvudpersonens övertygelser från en Harlequinroman – men tar oss sedan med på en av de mest exakta och krassa beskrivningarna av rasism som jag någonsin har läst. 

Izolda byter identiteter och ser kriget och ockupationen från vitt skilda håll, från olika punkter i nazisternas rashierarki. 

Under det färgade askblonda håret döljs en bakgrund som aldrig får avslöjas, en som skulle innebära en direkt dödsdom. 

Izolda Regensberg kom att bli en mästare i överlevandets konst. Världen rasar samman omkring henne, men hon tappar aldrig fattningen eller riktningen. 

Hennes orädda förmåga att anpassa sig fascinerade mig redan när jag hittade boken på polska för tio år sedan och visst fanns det insikter även för oss där och då, men händelserna hörde tydligt till historien.

Jag läser om den i dag med en ny fasaväckande känsla av närhet. 

 

 

 

ROMAN

HANNA KRALL

Hjärterkung

Översättning Julian Birbrajer

Ersatz, 167 s.

 

 

Stefan Ingvarsson är kulturråd i Moskva. Han skriver denna text som frilansskribent på Expressens kultursida.

Relaterade ämnen
Stefan Ingvarsson
Stefan Ingvarsson
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag