Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hängbukar, bröst, snoppar – och en skock nyfikna barn

Programledaren Jannik Schow i ”Ultra smider tøjet”
Foto: DR / DR
Jens Liljestrand
Foto: OLLE SPORRONG

I ett danskt barnprogram visar vuxna upp sina avklädda kroppar och låter mellanstadiebarn ställa frågor.

Jens Liljestrand ser ett genialiskt och mycket danskt sätt att folkbilda det uppväxande släktet i bilringarnas, nojornas och de eviga fördomarnas nakna verklighet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. En botoxad dam med fixade läppar, stora silikonbröst och ett rejält förlossningsärr på sin pösiga mage står naken inför den unga publiken. Intill henne vad jag uppfattar som en transperson, med breda höfter och det kvinnliga underlivets alla yttre tecken, men brösten bortopererade från överkroppen. Intill henne en man med kroppen täckt av piercingar och tatueringar.

I publiken: en femteklass.

– Gjorde det ont att göra hål i ... dina privata delar, frågar en flicka nyfiket?

– Inte lika ont som i brosket i öronen, säger mannen lugnt.

Kameran tar närbild på en penis och pung där den tatuerade huden knappt syns för all glänsande metall.

– Skulle ni vilja känna på ett par silikonbröst?! frågar programledaren Jannik Schow. Han går och hämtar ett gäng lösa implantat och kastar frejdigt upp dem till den unga publiken, som får klämma på de klämmande föremålen.

– Det känns som en manet! säger ett av barnen och fnissar.

I Sverige hade ett liknande program säkerligen brännmärkts som ”pedofili” eller ”blottar-tv”

Välkomna till Danmarks Radios ”Ultra smider tøjet” (Ultra är ett slags ”Bolibompa” för segmentet 9-14 och programmet har en åldersgräns på 7+), nu inne på sin andra säsong. Tidigare avsnitt har rubriker som ”Vilken snopp är vanligast?” och ”Här är 5 nakna rumpor (och en massa pruttar)”. Programmet börjar nu väcka uppmärksamhet utanför Danmarks gränser, och har även väckt inhemsk debatt efter ett utspel från Dansk Folkepartis gruppledare Peter Skaarup.

Som halvdansk blir jag omåttligt stolt över detta program, som så kongenialt visar på den danska sexliberalismens allra mest charmiga och förlösande sidor. I Sverige hade ett liknande program säkerligen brännmärkts som ”pedofili” eller ”blottar-tv”, men i det tabufria Danmark är inget ämne för känsligt eller intimt och nakenhet är minsann inget att skämmas över.

För en generation barn på väg in i en tonårskultur av vikthets, kroppsnoja och förvridna ideal är detta ett pedagogiskt mästerverk som genast borde köpas in av SVT. ”Snoppen och snippan”-sången med den tillhörande animerade filmen från 2015 i all ära – ”Ultra smider tøjet” är den nakna verkligheten.


Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen.