KULTURDEBATT. Den tidigare dramatikern och EU-parlamentarikern, Jasenko Selimovic, som flydde från Bosnien 1992 till Sverige, var tidigt en av de hårdaste kritikerna av Nobelpriset till Peter Handke.
Han tycker att debatten som Svenska Akademien nu har hamnat i är värre än den under striderna som utlöstes av våldtäktsanklagelserna mot Jean-Claude Arnault.
– Man har gått från en stor skandal till en enorm skandal, säger Jasenko Selimovic i programmet.
Victor Malm, redaktör och litteraturkritiker i Expressen, har nyligen läst flera av Handkes kontroversiella böcker, essäerna från det forna Jugoslaven. Han menar att Handke är väl medveten om vilka reaktioner böckerna kan väcka.
– Folk reagerar precis så som han förväntar sig att de ska göra, säger han.
Jasenko Selimovic är mycket tveksam till det försvar av priset som Svenska Akademien har skrivit, där man i DN dementerar påståendena om att Handke förnekar folkmord. Selimovic går så långt att han kallar det för en ”medveten förvanskning”.
– Man till och med klipper mitt i en mening och utesluter den andra pinsamma delen som Handke skriver. Att försöka bedra publiken på det sättet som de gör är faktiskt häpnadsväckande.
Det var Mats Malm, ständig sekreterare, och Eric M Runesson, akademiledamot och jurist, som undertecknade artikeln.
– Det är ett ganska juridiskt försvar, noterar Victor Malm. De är tydliga med att framhäva att Handke befinner sig på rätt sida om lagen. Det han gör är inte brottsligt, men det kan likafullt vara moraliskt förkastligt. Jag vill se ett helt annat svar från Akademien om varför det här sättet att skriva politisk litteratur på är värt ett Nobelpris. För han har skrivit djupt politisk litteratur, oavsett vad Anders Olsson säger.
KULTUR-EXPRESSEN
Kultur-Expressen är ett veckomagasin i Expressen TV. Daniel Sjölin och Karin Olsson är programledare.
Jasenko Selimovic håller fast vid sin hårda dom om Peter Handke och anser att Svenska Akademien ”legitimerar folkmordsförnekande”.
– Handke har minst fyra böcker där han skriver saker som är ren och skär historierevisionism. Det mest grova är att han förnekar folkmordet i Sebrenica, där han pratar om ”en hämnd”. Och vi vet nuförtiden, efter hundratals rättegångar och domar, att det inte var en spontan aktion. Det var en välplanerad avrättning av människor med syfte att utrota en hel folkgrupp. Att leka med det som han gör, det är att förneka folkmordet och det får inte göras, säger han.

Victor Malm förklarar mer i detalj vad det är Nobelpristagaren skriver om Sebrenica.
– Han förnekar inte själva händelsen. Han säger att någonting där har hänt och människor har dött. Men han tvivlar på att orsakerna är de som västlig media uppger. Och i Jugoslavien-böcker har han en huvudfiende och det är journalister. Det är nästan ett Lügenpresse-resonemang.
Jasenko Selimovic menar att just detta slingrande är att förneka folkmord.
– Handke säger att någonting har hänt i Srebrenica, men han säger det på det sättet att det inte finns ett brott. Att döda fiendesoldater i strid är inte brott. Om saken har hänt på det sättet han hävdar, så finns det inget brott, det finns inget folkmord. Han försöker målmedvetet förvränga bilden av vad som har hänt, säger han.
Victor Malm menar att det inte går att, som Akademien, skilja mellan Handkes litteratur och politiska åsikter.
– Han har omtalats som en opolitisk författare som varit en politisk idiot utanför litteraturen. Men vad jag ser är en hel poetik som har en kärna av misstro och motstånd mot den värld han lever i, och det är vad som driver författarskapet åtminstone i de här böckerna.
Selimovic menar att Handke har en politisk agenda.
– Han låtsas vara poetisk. Men han är extremt politisk. Han har ett syfte med det han gör, men han gömmer det i poetiska termer. Så när du citerar honom i en tidning så måste du citera nästan en sida för att folk ska förstå. Han gör det så poetiskt och så fint, och gömmer sina egentliga intentioner.
Se hela samtalet i tv-spelaren.