Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han skildrar barnens väg in i maffian

Roberto Saviano.Foto: MAKI GALIMBERTI / MAKI GALIMBERTI / MATTER REPRESE
Sven Olov Karlsson.Foto: JENS L'ESTRADE
"Blodsleken" är den första delen i en planerad romanserie.

Maffiaskildraren Roberto Saviano romandebuterar med boken "Blodslekar".

Sven Olov Karlsson läser en melodramatisk skildring av camorrans barn.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Ett frestande villospår vore att lägga ”Blodsleken” som kalkerpapper över svenska gängskjutningar. Men de senares irrande ilska förtjänar trots allt inte att nämnas på samma vecka som de napolitanska imperiernas månghundraåriga hedersvåld och beskydd.

Nej, sätt stilen under luppen. För Roberto Savianos skrivande har inte bara vållat honom livstids dödshot från de organiserade brottslingar han avslöjat, utan också gjort hans reportage världsberömda för sitt litterära tilltal. Gravallvarligt, grällt, rått.

Elena Ferrante

Det här är upptakten till vad som presenteras som maffiaserien ”Camorrans barn”. Kan nog komma att mätas mot Elena Ferrantes Neapelkvartett. Samma stad, samma (under)klassmiljöer. Savianos epik har inte hennes magnetiska magi men är minst lika melodramatisk. 

Med det sagt gräver han ändå djupare än vad de flesta mäktar i ett av mänsklighetens största problem. Varför, som Katarina Wennstam formulerar det: ”Killar i grupp kan ställa till med så oerhört mycket skada, skapa så mycket rädsla”.

Grupptrycket. Här orsakar det både groteska bestraffningar och förblödande svek, i kväljande adrenalinskjutsar.

 

LÄS MER – Sven Olov Karlsson: Det bästa hos Ferrante är ångesten

WatsApp och Machiavelli

Författarfotot visar honom elegant som en vampyr. Hans karaktärer är tvärtom fula både i synen och i mun; bruna tänder, pizzahy och dallrande bukfetma. Barn som startar ett eget gäng för att knäcka stadsdelarnas åldrande knarkbaroner. De nyttjar kinesiska pistoler och citerar Machiavelli.

Simpelheten i napolitanskan är lysande översatt av Ida Andersen, och ger ett genuint driv i det labyrintiska maktspelet. Men karaktärerna förblir grunda. Ett efterhand irriterande anonymt myller av WhatsApp-chattar, öknamn och graderingar.

Ändå avslutar jag läsningen med att börja vänta på nästa del. Inte av omsorg om camorrans pojkar. Utan för att ett ungt mordoffers mamma gett en order. Ett tryck på gruppen. Hämnas!

Som 1700-talsskalden Novalis får konstatera: ”Där det finns barn, råder en guldålder.”

 

LÄS MER – Ann Törnkvist: Bokbranschen följer maffians logik

 

ROMAN

ROBERTO SAVIANO

Blodsleken

Översättning Ida Andersen

Brombergs, 360 s.

 

Sven Olov Karlsson är journalist och författare och medarbetare på Expressens kultursida. Hans senaste bok är "Brandvakten".

Läs fler artiklar av Sven Olov Karlsson här.