Roberto Saviano. Foto: MAKI GALIMBERTI / MAKI GALIMBERTI / MATTER REPRESERoberto Saviano. Foto: MAKI GALIMBERTI / MAKI GALIMBERTI / MATTER REPRESE
Roberto Saviano. Foto: MAKI GALIMBERTI / MAKI GALIMBERTI / MATTER REPRESE
Sven Olov Karlsson. Foto: JENS L'ESTRADESven Olov Karlsson. Foto: JENS L'ESTRADE
Sven Olov Karlsson. Foto: JENS L'ESTRADE
"Blodsleken" är den första delen i en planerad romanserie."Blodsleken" är den första delen i en planerad romanserie.
"Blodsleken" är den första delen i en planerad romanserie.

Han skildrar barnens väg in i maffian

Publicerad

Maffiaskildraren Roberto Saviano romandebuterar med boken "Blodslekar".

Sven Olov Karlsson läser en melodramatisk skildring av camorrans barn.

Ett frestande villospår vore att lägga ”Blodsleken” som kalkerpapper över svenska gängskjutningar. Men de senares irrande ilska förtjänar trots allt inte att nämnas på samma vecka som de napolitanska imperiernas månghundraåriga hedersvåld och beskydd.

Nej, sätt stilen under luppen. För Roberto Savianos skrivande har inte bara vållat honom livstids dödshot från de organiserade brottslingar han avslöjat, utan också gjort hans reportage världsberömda för sitt litterära tilltal. Gravallvarligt, grällt, rått.

Elena Ferrante

Det här är upptakten till vad som presenteras som maffiaserien ”Camorrans barn”. Kan nog komma att mätas mot Elena Ferrantes Neapelkvartett. Samma stad, samma (under)klassmiljöer. Savianos epik har inte hennes magnetiska magi men är minst lika melodramatisk. 

Med det sagt gräver han ändå djupare än vad de flesta mäktar i ett av mänsklighetens största problem. Varför, som Katarina Wennstam formulerar det: ”Killar i grupp kan ställa till med så oerhört mycket skada, skapa så mycket rädsla”.

Grupptrycket. Här orsakar det både groteska bestraffningar och förblödande svek, i kväljande adrenalinskjutsar.

 

LÄS MER – Sven Olov Karlsson: Det bästa hos Ferrante är ångesten

WatsApp och Machiavelli

Författarfotot visar honom elegant som en vampyr. Hans karaktärer är tvärtom fula både i synen och i mun; bruna tänder, pizzahy och dallrande bukfetma. Barn som startar ett eget gäng för att knäcka stadsdelarnas åldrande knarkbaroner. De nyttjar kinesiska pistoler och citerar Machiavelli.

Simpelheten i napolitanskan är lysande översatt av Ida Andersen, och ger ett genuint driv i det labyrintiska maktspelet. Men karaktärerna förblir grunda. Ett efterhand irriterande anonymt myller av WhatsApp-chattar, öknamn och graderingar.

Ändå avslutar jag läsningen med att börja vänta på nästa del. Inte av omsorg om camorrans pojkar. Utan för att ett ungt mordoffers mamma gett en order. Ett tryck på gruppen. Hämnas!

Som 1700-talsskalden Novalis får konstatera: ”Där det finns barn, råder en guldålder.”

 

LÄS MER – Ann Törnkvist: Bokbranschen följer maffians logik

 

ROMAN

ROBERTO SAVIANO

Blodsleken

Översättning Ida Andersen

Brombergs, 360 s.

 

Sven Olov Karlsson är journalist och författare och medarbetare på Expressens kultursida. Hans senaste bok är "Brandvakten".

Läs fler artiklar av Sven Olov Karlsson här. 

Relaterade ämnen
Sven Olov Karlsson
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag