Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han moderniserade ett stinkande Stockholm

Byggherren och affärsmannen Isaak Hirsch.
Salomon Schulman. Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP

Salomon Schulman läser om den sällsynt driftiga entreprenören och Stockholmsprofilen Isaak Hirsch.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | SAKPROSA. Sverige kan stoltsera med den tveksamma äran att vara det sista europeiska land som judar fick tillåtelse att bosätta sig i. De första kom kring förrförra sekelskiftet. Det gick judarna väl i händerna. Vid slutet av 1800-talet tillhörde många den ekonomiska eliten.

Den inhemska överklassen hyste dock betänkligheter inför att acceptera dessa främlingar – även efter flera generationer. August Strindberg, som annars var en vacklande antisemit, betecknade dem som ett jästämne i den europeiska kulturen.

Idag finns få kvar som utövande judar av dessa svenskpionjärer. De flesta har assimilerats via dop och giftermål. Idag när man vid sällsynta tillfällen får ynnesten att träffa ättlingar till de framgångsrika förfäderna känner de dock ofta en stolthet över det lilla judeblod som rinner i deras ådror. 

Bonnier, Josephson och Lamm

De äldsta judiska familjerna äger ett stort kulturhistoriskt intresse. Deras framsynta industrietableringar, byggnationer och skarpsinniga köpmannaskap har satt spår ända in i vår tid. Namn som Bonnier, Josephson, Lamm och Hirsch väcker fortfarande både avund och beundran.

Sistnämnda familj har tack vare Per Wästbergs häromåret utsökta biografi över sin släkting, filantropen Axel Hirsch, hunnit förundra en stor läsekrets. När nu ännu en bok – denna gång om Isaak Hirsch (1843–1917) – sett dagens ljus genom författaren Anders Johnson, väcks min nyfikenhet. Det är en kul skildring av entreprenörskapets forna tider, stundtals snuddande vid Chaplinesquens nervighet.

Känd för uppförandet av den fashionabla Strandvägen.

Denne Hirsch var som boktiteln antyder "hela Stockholms Isaak". Han sysslade med allehanda affärer. Han var byggherre och som sådan bland annat känd för uppförandet av den fashionabla Strandvägen, Oscarsteaterns grundande och fadder till en rad hus på Östermalm. Man ska betänka att han moderniserade ett Stockholm som stank av smuts, vars gator var kloaker och där det längs de få befintliga rännstenarna rann mer brännvin än vatten.

Författaren Anders Johnson. Foto: Caroline Andersson/Albert Bonniers.

Stiftelsen Isaak Hirsch

Här kunde man se byggherren Isaak halvspringande från ett av hans hus till nästa. Denne kapitalist var alltid vid gott humör. Namnet Isaak anspelar också på Bibelns patriark vars namn betyder "han skrattar".

Han var även grosshandlare och hann med att exportera både stångjärn och järnplåt. Som industrialist investerade han i järnbruk, glasbruk och järnförädlingsverk och som om detta inte var nog engagerade han sig i banker, rederier, restauranger och var aktiv i konsortier av alla de slag. 

Han förblev ogift med två "oäkta" barn. Ett intensivt företagande var oförenligt med en familjeinstitution, menade den inbitne ungkarlen.

Hos denne man vars tid var pengar – bokstavligen – pumpade ett gott hjärta ut allmosor till såväl den fattigaste tiggare som till stora stiftelser av vilka en bär hans namn och är aktiv fortfarande (Stiftelsen Isaak Hirschs Minne, god för 700 miljoner kronor). Överhuvudtaget var Isaaks generation av judar oerhört generösa; de skänkte betydligt mer än de föga givmilda lutheranska svenskarna.

 

Salomon Schulman är barnläkare, författare och medarbetare på Expressens/Kvällspostens kultursida. Han har skrivit ett flertal böcker om medicin, jiddisch och judisk kultur.

 

SAKPROSA

ANDERS JOHNSON

Hela Stockholms Isaak Hirsch

Albert Bonniers, 288 s

 

LÄS MER - Salomon Schulman: Jag får bära korset för alla mina trosfränder 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!