Byggherren och affärsmannen Isaak Hirsch.Byggherren och affärsmannen Isaak Hirsch.
Byggherren och affärsmannen Isaak Hirsch.
Salomon Schulman. Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVPSalomon Schulman. Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP
Salomon Schulman. Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP

Han moderniserade ett stinkande Stockholm

Publicerad

Salomon Schulman läser om den sällsynt driftiga entreprenören och Stockholmsprofilen Isaak Hirsch.

RECENSION | SAKPROSA. Sverige kan stoltsera med den tveksamma äran att vara det sista europeiska land som judar fick tillåtelse att bosätta sig i. De första kom kring förrförra sekelskiftet. Det gick judarna väl i händerna. Vid slutet av 1800-talet tillhörde många den ekonomiska eliten.

Den inhemska överklassen hyste dock betänkligheter inför att acceptera dessa främlingar – även efter flera generationer. August Strindberg, som annars var en vacklande antisemit, betecknade dem som ett jästämne i den europeiska kulturen.

Idag finns få kvar som utövande judar av dessa svenskpionjärer. De flesta har assimilerats via dop och giftermål. Idag när man vid sällsynta tillfällen får ynnesten att träffa ättlingar till de framgångsrika förfäderna känner de dock ofta en stolthet över det lilla judeblod som rinner i deras ådror. 

Bonnier, Josephson och Lamm

De äldsta judiska familjerna äger ett stort kulturhistoriskt intresse. Deras framsynta industrietableringar, byggnationer och skarpsinniga köpmannaskap har satt spår ända in i vår tid. Namn som Bonnier, Josephson, Lamm och Hirsch väcker fortfarande både avund och beundran.

Sistnämnda familj har tack vare Per Wästbergs häromåret utsökta biografi över sin släkting, filantropen Axel Hirsch, hunnit förundra en stor läsekrets. När nu ännu en bok – denna gång om Isaak Hirsch (1843–1917) – sett dagens ljus genom författaren Anders Johnson, väcks min nyfikenhet. Det är en kul skildring av entreprenörskapets forna tider, stundtals snuddande vid Chaplinesquens nervighet.

Känd för uppförandet av den fashionabla Strandvägen.

Denne Hirsch var som boktiteln antyder "hela Stockholms Isaak". Han sysslade med allehanda affärer. Han var byggherre och som sådan bland annat känd för uppförandet av den fashionabla Strandvägen, Oscarsteaterns grundande och fadder till en rad hus på Östermalm. Man ska betänka att han moderniserade ett Stockholm som stank av smuts, vars gator var kloaker och där det längs de få befintliga rännstenarna rann mer brännvin än vatten.

Författaren Anders Johnson. Foto: Caroline Andersson/Albert Bonniers.

Stiftelsen Isaak Hirsch

Här kunde man se byggherren Isaak halvspringande från ett av hans hus till nästa. Denne kapitalist var alltid vid gott humör. Namnet Isaak anspelar också på Bibelns patriark vars namn betyder "han skrattar".

Han var även grosshandlare och hann med att exportera både stångjärn och järnplåt. Som industrialist investerade han i järnbruk, glasbruk och järnförädlingsverk och som om detta inte var nog engagerade han sig i banker, rederier, restauranger och var aktiv i konsortier av alla de slag. 

Han förblev ogift med två "oäkta" barn. Ett intensivt företagande var oförenligt med en familjeinstitution, menade den inbitne ungkarlen.

Hos denne man vars tid var pengar – bokstavligen – pumpade ett gott hjärta ut allmosor till såväl den fattigaste tiggare som till stora stiftelser av vilka en bär hans namn och är aktiv fortfarande (Stiftelsen Isaak Hirschs Minne, god för 700 miljoner kronor). Överhuvudtaget var Isaaks generation av judar oerhört generösa; de skänkte betydligt mer än de föga givmilda lutheranska svenskarna.

 

Salomon Schulman är barnläkare, författare och medarbetare på Expressens/Kvällspostens kultursida. Han har skrivit ett flertal böcker om medicin, jiddisch och judisk kultur.

 

SAKPROSA

ANDERS JOHNSON

Hela Stockholms Isaak Hirsch

Albert Bonniers, 288 s

 

LÄS MER - Salomon Schulman: Jag får bära korset för alla mina trosfränder 

Relaterade ämnen
Salomon Schulman
Salomon Schulman
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag