Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han kommer dö i Putins läger – låt oss inte tiga

Jurij Dmitrijev har ägnat decennier åt att dokumentera och uppmärksamma stalinismens brott i Karelen.Foto: Mediafond / Wikimedia commons
Skribenten Dmitri Plax.Foto: OLLE SPORRONG
President Vladimir Putin.Foto: TASS / ALEXEI DRUZHININ/TASS/SIPA USA SIPA USA

Dmitri Plax kommenterar domen mot den ryska historikern Jurij Dmitrijev.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Högsta domstolen i ryska Karelen har dömt historikern Jurij Dmitrijev till ett trettonårigt fängelsestraff. Ett av allt att döma fabricerat mål om ”pedofili och vapeninnehav” togs upp igen efter att lägre instans dömt Dmitrijev till 3,5 års fängelse. 

Det betyder att straffet som den ryska historikern skulle bli fri ifrån redan nu i november har mer än tredubblats, ja, nästan fyrdubblats. Är det ens möjligt, juridiskt sett? Tydligen. I herr Putins Ryssland, med Peter Pomerantsevs ord, gäller att ”Ingenting är sant och allting är möjligt”

Jurij Dmitrijev har ägnat decennier åt att kartlägga stalinismens brott i Karelen, något som går stick i stäv med den officiella historieskrivningen i dagens Ryssland och förstås inte faller makten på läppen. Och makten rullar inte tummarna när en enskild medborgare höjer rösten – hela den sjuka framväxten av ”Fallet Jurij Dmitrijev” finns skildrad i den ryska författaren Sergej Lebedevs utmärkta essä med samma titel. 

När ett liv står på spel är det just det valet man har, det finns inget mittemellan.

Den respekterade ryska människorättsorganisationen Memorial, vars karelska avdelning Dmitrijev är ordförande för, anser att fallet är politiskt motiverat och det nya domslutet en ren hämndaktion. Den hämnden är också utstuderat grym och sofistikerad. Om inget ändras i domslutet innebär det en nästan säker plågsam och långsam död för den 64-årige och sjuke Dmitrijev. 

Kan man då ändra på det? Jag hoppas verkligen det. Och för att det ska bli en förändring i fallet Jurij Dmitrijev krävs det protester. Det krävs att alla som tycker att demokrati och mänskliga rättigheter inte är tomma ord protesterar högljutt, och fortsätter med det tills makthavarna i Kreml hör.

Jag vet att förhoppningarna är små, nästan obefintliga. Men ve den som tiger ty då blir han medlöpare och medhjälpare till ett brott. När ett liv står på spel är det just det valet man har, det finns inget mittemellan. Tig inte. Snälla ni. Tig inte.

 

Dmitri Plax är författare, producent på SR Drama och medarbetare på Expressens kultursida. Han är aktuell med boken ”Peter: tid”.

 

 

BOKMÄSSAN 2020: Daniel Sjölin i författarsamtal med Dmitri Plax