Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han hotade Angela Gui – på uppdrag av Kina

Affärsmannen John Meewella och svenska ambassadören Anna Lindstedt på Kevin Lius sons bröllop.
Jojje Olsson är journalist och författare. Han verkade under många år i Kina men fick 2016 inte längre visum. Han hade blivit svartlistad på grund av sin kritiska rapportering.
Foto: MELA PAN / HISTORISKA MEDIA

Kina använder sig allt oftare av utländska medborgare i påverkansoperationer. 

Jojje Olsson skriver om den kinesiska agenten John Meewella från Sri Lanka som fick Sveriges ambassadör att sätta Angela Gui i en hotfull situation.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

GRANSKNING | UD-SKANDALEN. Den ständigt leende affärsmannen Kevin Liu har över en natt blivit kändis i Sverige. Han var en av de två män som – i sällskap av Sveriges Kinaambassadör Anna Lindstedt – nyligen försökte skrämma Angela Gui att sluta prata om sin far, den kidnappade förläggaren Gui Minhai.

Kevin Liu beskrivs som en driftig entreprenör med brett svenskt kontaktnät. Han lever i lyx och flärd, alltid på väg till viktiga möten för att skriva nya kontrakt, trots att han drivit otaliga företag i konkurs.

Men vad spelar det för roll när man lätt kan starta nya? En snabb slagning i kinesiska databaser visar att Liu just nu är ägare i minst 59 företag. Men Kevin Liu är ingalunda unik. Tvärtom så går det tretton på dussinet av sådana skrävlare inom Kinas näringsliv, som är tätt sammanflätat med det styrande kommunistpartiet.

Här ses Anna Lindstedt i baksätet med Kevin Liu och John Meewella vid ratten.

Mer värd att uppmärksamma är då den andre affärsmannen som hotade Angela Gui, nämligen John Meewella från Sri Lanka. 

Att Kina använder utländska medborgare i sina påverkansoperationer kan vara svårt att bevisa. Mitt framför våra näsor finns nu ett exempel som inte kunde vara tydligare; en lankes som på order av Kinas ambassad hotar dottern till en kidnappad svensk förläggare. Enligt vittnesmål till Expressen var det John Meewella och inte Kevin Liu som spände ögonen i Angela Gui och väste att hon måste lita på honom om hon någonsin vill se sin far igen.

GUI MINHAI

Gui Minhai är förläggare och författare. Han kom till Göteborg för att studera, men efter massakern på Himmelska fridens torg 1989 sökte han asyl och blev 1996 endast svensk medborgare. I Göteborg doktorerade han och bildade familj. 

I oktober 2015 kidnappades han av kinesiska agenter i sin semesterbostad i Thailand. Gui drev då en framgångsrik förlags-och bokhandelsverksamhet i Hongkong specialiserad på böcker om kinesiska politikers privatliv och annat av känslig natur för diktaturen.

24 oktober 2017 meddelade Kina att man hade släppt Gui Minhai, men han befann sig då under övervakning och starka restriktioner. Han greps igen den 20 januari 2018 då han var i sällskap med svensk ambassadpersonal. Gui Minhai har visat symptom på sjukdomen ALS och är i stort behov av läkarvård. Hans dotter Angela Gui arbetar för att uppmärksamma hans fall.

Sedan skandalen rullades upp har Meewella försökt sopa igen spåren. Han har raderat konton på Twitter och LinkedIn, släckt sin personliga hemsida samt plockat bort sitt CV från nätet.

Agera kinesisk agent

Med rätt verktyg går det dock att ana vad som fått honom att agera kinesisk agent. Professor Meewella undervisade vid Uleåborgs universitet i Finland 2010-2018, där han gifte om sig och fick flera barn. Men det var först efter att Meewella 2015 träffade Kevin Liu som affärerna började ta fart på allvar. Sedan dess har Meewella grundat fyra företag i Finland, bland annat MiniSV Nordic OY, registrerat på hans bostadsadress i Uleåborg.

Angela Gui berättade i SVT:s ”Agenda” för programledare Camilla Kvartoft om det hotfulla mötet.

I Sverige finns ett företag vid namn MiniSV Sweden AB där Meewella är såväl ordförande som vd och styrelseledamot. Båda dessa företag springer från det i Hongkong registrerade holdingbolaget Mini Silicon Valley – förkortat MiNiSV – som drivs av Kevin Liu med Meewella som vd. De båda äger även gemensamt ett bioteknikföretag i kinesiska mångmiljonstaden Nanjing.

Redan här riskerar uppräkningen av olika bolag att framkalla gäspningar. Men partnerskap, titlar och pengar är alla väl beprövade metoder för Kinas kommunistparti att sprida sitt inflytande.

Under Xi Jinpings presidentskap har den gamla partiorganisationen United Front Work Departement (UFWD) livats upp betydligt. Redan 2014 hänvisade Xi till organisationen som ett ”magiskt vapen” för den så kallade kinesiska nationens återfödelse.

Under de senaste åren har tiotusentals nya tjänstemän anställts och placerats ut på allt högre nivåer. Enligt en utredning av Financial Times har ”nästan samtliga kinesiska ambassader” nu personal som arbetar för UFWD.

Den tredje av organisationens nio byråer fokuserar på att sprida kommunistpartiets propaganda och världsbild i utlandet. Verksamheten innefattar kultivering av kinesiska affärsmän utomlands, som sedan används för att forma en mer positiv bild av regimen och föra ut dess politik.

Senator fick lämna

Exemplen är många. För ett drygt år sedan lämnade den australiensiska senatorn Sam Dasytari avsked då det uppdagats att han tagit emot pengar av affärsmannen Huang Xiangmo, som sammanlagt donerat tiotals miljoner kronor till australiensiska politiker. Skandalen avslöjades efter att Dasytari, som en form av gentjänst, försvarade Kinas territoriella krav i Sydkinesiska havet.

I februari i år drog Australien in Huangs permanenta medborgarskap och bannlyste honom från Australien för ”politisk inblandning”. Landets säkerhetstjänst kunde belägga att Huang var ordförande i flera avdelningar tillhörande UFWD.

UFWD är givetvis verksamt även i Sverige, genom affärsmän som likt Kevin Liu har kontakter inom kommunistpartiet och ofta springer på Kinas ambassad. Ett av de viktigaste målen i Sverige är att tysta kritiken kring fallet Gui Minhai. 

Allt oftare används utländska medborgare, som John Meewelaa, i arbetet. De smickras och trollbinds med viktiga titlar och fina middagar. En relation utvecklas som inte får dem att tveka när tiden att utföra politiska tjänster är kommen.

I en intervju hösten 2017 på Nanjings myndigheters hemsida, uppger Meewella att han i egenskap av chef för Winnoc Sino-Europe World Innovation Centre inlett samarbete med 20 nordiska företag. Projektet stöds av en mäktig kinesisk statlig investeringsgrupp. För sitt arbete tilldelas Meewella en särskild vänskapsmedalj av de Nanjings stad.

”Sin man i Sverige”

Projektet är också kopplat Nanjing Winnoc Technology Management som drivs av Kevin Liu. Meewella är dess ordförande, vd och styrelseledamot. Han är även vd och sitter i styrelsen för avknoppningen Winnoc AB som är registrerat i Sverige.

I samma intervju berättar Meewella att det var den svenska entreprenören Niclas Adler som först presenterade honom för Kevin Liu. Samme Adler som Kevin Liu under mötet med Angela Gui kallade för ”sin man i Sverige”.

Adler är i sin tur vd för Nordic Growth Technology Partners, som hösten 2017 etablerade en investeringsfond med en statlig kinesisk institution. Kontaktnätet når stundtals riktigt högt. På bilderna från invigningsceremonin i Shenzhen ses en applåderande Fredrik Reinfeldt i bakgrunden. 

I entreprenören Niclas Adlers kretsar ingår till exempel Fredrik Reinfeldt, som kan ses i medierapporteringen ovan.

Reinfeldt är konsult i Adlers företag, som samtidigt är dotterbolag till Accelerated Innovation Group Limited. Samma bolag som Meewella enligt sitt nu bortplockade CV är vd för, och som därför kan förmodas även ha kopplingar till Kevin Liu.

Affärsmännens dunkla förflutna tyder på att Utrikesdepartementet trots allt inte hade någon kännedom om det möte som ambassadör Lindstedt lurade Angela Gui till. En snabb bakgrundskoll hade nämligen räckt för att avfärda samarbete med dem i känsliga politiska fall.

Att placera ut individer som rådgivare till västerländska politiker och aktörer i dess närhet är en allt vanligare kinesisk strategi. Sannolikt har Lindstedt låtit sig luras på egen hand. Och hon är inte ensam om att gå i den fällan.

Bjudresor till Kina

I slutet av januari i år avskedades Kanadas Kinaambassadör John McCallum, sedan han föreslagit att Kanada bör släppa telekombolaget Huaweis gripna finanschef Meng Wanzhou. Enligt Kanadas tidigare ambassadör stod McCallum under kinesiskt inflytande. Det avslöjades även att han tidigare åkt på bjudresor till Kina värda över 700 000 kronor.

Detta snuddar också vid ”elite capture”, ett koncept där tidigare inflytelserika politiker och affärsmän lockas till lukrativa positioner vars uppgifter innefattar att försvara Kinas intressen. Ett svenskt exempel är Mikael Lindström, ambassadör i Kina 2006-2010, som i dag är rådgivare åt Huawei.

Medan Ryssland främst är ute efter att störa och förvirra, syftar den kinesiska påverkan främst till att stärka kommunistpartiets legitimitet. Kinas ekonomiska makt innebär att UFWD har större resurser än någon motsvarande rysk organisation kan drömma om, och perfekta förutsättningar att framkalla en utbredd självcensur.

Trots överväldigande bevis kommer den kinesiska ambassaden i Stockholm återigen undan med hjälp av ilsket förnekande av all inblandning. Men i själva verket har man alltså fått en utländsk torped till att manipulera Sveriges ambassadör att assistera regimen i att hota Angela Gui.

Av Jojje Olsson
Jojje Olsson är Kina-kännare och skribent på Expressens kultursida, bosatt i Taiwan. Hans senaste böcker är
"De kidnappade Kinasvenskarna" och "Fängslad, förnedrad och svartmålad – Kinas behandling av den svenska förläggaren Gui Minhai".