Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han gör upp med en förlegad bild av Ryssland

Stig Fredrikson. Foto: MIKAEL SJÖBERG
Foto: CARLSSONS BOKFÖRLAG
Vladmir Putin.Foto: ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN P / EPA TT NYHETSBYRÅN
Maria Georgieva.

Inget tycks kunna hota Vladimir Putins makt över Ryssland, men hur skulle det se ut utan honom?

Maria Georgieva ser en välkommen uppdatering av bilden av vår stora granne i öst. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Rysslands president Vladimir Putin är med överallt. Ofta för att avleda uppmärksamhet, ibland för att projicera styrka. Ryssland har halkat ner till tolfte plats bland världens industriländer – oavsett Moskvas anspråk på utökat inflytande. Hur Putin behåller kontrollen förmedlas i en ström av Stig Fredriksons pedagogiska analyser, som studsar mot åren som formade Putin i den sovjetiska säkerhetstjänsten KGB. 

Hälften av boken ”Ryssland utan Putin” är en djupdykning som bygger på öppna källor. Fredrikson reder ut vad som döljer sig bakom de retuscherade porträtten av Putin som hänger i tusentals ryska kontor. Resten av boken är ett kunnigt försök som beskriver ett Ryssland utan Putin. I skillnaderna mellan hur det är och hur det skulle kunna vara, uppstår angelägna kontraster om hur den ryska regeringen förhåller sig till sin egen makt – samt bristerna i det auktoritära Ryssland. 

När Fredriksons fotarbete tar täten är boken som en pålitlig kompass.

Trots att stora delar av boken är referat av andras tidigare verk fångar Fredrikson motsägelserna i centraliseringen av makten, där besluten fattas av en enda person. Centralmakten har cementerat Putins överlevnad under 20 år, och det finns ingen given efterträdare. När Fredriksons fotarbete tar täten är boken som en pålitlig kompass, och egna intervjuer som han gör på plats hade jag gladeligen läst mer av. 

För Nobelpristagaren Aleksandr Solzjenitsyn blev Stig Fredrikson en hemlig kurir till väst. När jag läser Fredriksson undrar jag om Solzjenitsyns kluvna inställning till Putin skulle ha förändrats om han levde. Solzjenitsyn var inte främmande för Putins uppbyggnad av en auktoritär stat medan samhället utvecklades. Putin har inte gjort upp med Gulagsystemets historia, men använder dess främste skildrare – Solzjenitsyn – för att passa in i hans auktoritära tankemönster.

Vad händer med ett land som inte gör upp med sin historia?

Stig Fredrikson jämför Solzjenitsyn med oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, en jämförelse som kan verka logisk, men som jag inte håller med om. Jag har inte träffat Solzjenitsyn, men har intervjuat Navalnyj. Han är en oppositionell aktivist, inte en moralisk auktoritet som Solzjenitsyn. Men vem är dagens Solzjenitsyn? Tyvärr saknas en liknande intellektuell och integritetsbevarande gestalt. 

Finns ett Ryssland utan Putin? Och vad händer med ett land som inte gör upp med sin historia? Dagens fängelsesystem dömer oskyldiga – journalister, företagare eller aktivister – till flera års fängelse för deltagande i fredliga protester. Ryssland är inte bara en del av Putins arv, det är ett öppnare land nu än för 20 år sedan med ett beslutsamt civilsamhälle. 

En nödvändig uppdatering som gör upp med den förlegade bilden av Ryssland

Men desinformationen flödar och än i dag behövs korrespondenter på plats som kan förmedla varför den ryska regeringen agerar såsom den gör – på hemmaplan, i Ukraina, och i Syrien. Ryssland är för nära Sverige för att intellektuellt passera under radarn. 

Stig Fredriksons bok är en nödvändig uppdatering som gör upp med den förlegade bilden av Ryssland. Boken kanske kan göra något åt den missvisande bilden som fortfarande förekommer i väst, den som bygger på föreställningen om att det fortfarande finns en stormakt som heter Sovjetunionen. Bara Putin får vatten på sin kvarn när över 20 år gamla analyser får sätta tonen för dagens ryska politik- och samhällsliv. 

SAKPROSA

STIG FREDRIKSON

Ryssland utan Putin

Carlssons bokförlag, 167 s.

Av Maria Georgieva

 

Stig Fredrikson är medarbetare på Expressens kultursida, därför recenseras boken av Maria Georgieva, rysslandskorrespondent för bland andra Svenska Dagbladet.