Santiago Mostyn, "Blocked arm smile" (2012). Foto: SANTIAGO MOSTYN / ANDRÉHN-SCHIPTJENKOSantiago Mostyn, "Blocked arm smile" (2012). Foto: SANTIAGO MOSTYN / ANDRÉHN-SCHIPTJENKO
Santiago Mostyn, "Blocked arm smile" (2012). Foto: SANTIAGO MOSTYN / ANDRÉHN-SCHIPTJENKO
Santiago Mostyn, "Twisted green trunk" (2011). Foto: SANTIAGO MOSTYN / ANDRÉHN-SCHIPTJENKOSantiago Mostyn, "Twisted green trunk" (2011). Foto: SANTIAGO MOSTYN / ANDRÉHN-SCHIPTJENKO
Santiago Mostyn, "Twisted green trunk" (2011). Foto: SANTIAGO MOSTYN / ANDRÉHN-SCHIPTJENKO

Han blundar inte för kolonialismen

Publicerad

Den svensk-amerikanska konstnären Santiago Mostyn vänder den västerländska konstkanon ryggen. 

Frida Sandström påminns om mänsklighetens gemensamma ansvar för planeten.

KONST | RECENSION. När vi besöker en konstutställning förväntar vi oss en introduktion, en karta och texter som förklarar vad vi upplever – var och varför. Utställningen är en berättelse. Inte bara om de verk som visas, men också om konsten som institution och historia. 

Stockholmsbaserade amerikanen Santiago Mostyns utställning “The warming plateau” på Galleri Andréhn-Schiptjenko visar på motsatsen till en västerländsk konstkanon – den vägrar handleda besökaren. Från fotografiska tryck av människor och träd som vänder sig från betraktarens blick, till ett större offentligt verk som tidigare har producerats för stadsrummet (här upp- och nedvänt): Besökaren tvingas att själv välja sin riktning i galleriet.

 

LÄS MER – Therese Bohman: Hennes målningar är helt magnetiska

Kolonialism

Utställningens titel refererar till den klimatskepsis som är möjlig i ett samhälle där faktiska bevis underkastas en politisk diskurs. Mostyn har valt att tolka fenomenet metaforiskt, han bearbetar den fundamentalism som försvårar omtolkningen av berättelserna om samhällets utveckling. Berättelser som alltid skrivits av de mest privilegierade. 

Centralt är ett videoverk med samma titel som utställningen, där skogsbruk och annekterad mark flätas samman med en intim blick på en till synes autonom flora och fauna på den sydamerikanska ön Tobago. Med analogt foto påminner Mostyn om öns koloniala arv, bredvid det motstånd som befolkning och natur förvaltar.

 

LÄS MER – Conny C-A Malmqvist: Originell konst föds inte på medelklassens konstskolor

Klimatpåverkan

Men i stället för att berätta vad som försiggår, manifesteras detta i en vägrande tystnad. Skogsarbetarna talar inte till betraktaren, och såväl växtlighet som djur vänder sin uppmärksamhet från oss. Utspritt i utställningen står belysta rayoplantor, ofta använda för att markera en tomtgräns, ett bygge eller något annat mänskligt anspråk på ett landskap. 

Den linjära historien ritas om i utställningen, bort från europeiska konstinstitutioner med sitt arv från upplysningen, bort från koloniserande apparatur och industriell klimatpåverkan. Allt hänger samman, och allt måste förändras gemensamt.

 

LÄS MER – Gunilla Brodrej: En samisk väv spinns starkare runt Sverige

 

 

KONST

SANTIAGO MOSTYN

The warming plateau

Andréhn-Schiptjenko 

Stockholm, till 22/4

 

 

Av Frida Sandström

Frida Sandström är konstskribent.

 

I tv-spelaren ovan visas det senaste Kultur-Expressen med Leif Zern och Maria Edström om teaterns framtid. Programmet finns också som podcast

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag