Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hämnden är en saga

Ur filmatiseringen av "En rackarunge" (1923). Foto: Svensk filmdatabas

I årets julkalender "Hämnden är jul" minns Expressens kultursida kvinnor som tagit revansch. Lucka nummer 14: Journalisten Ester Blenda Nordström.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Journalisten Ester Blenda Nordström var inte bara äventyrare och pionjär inom wallraffjournalistiken – hon var också barnboksförfattare. Böckerna om "rackarungen" Ann-Mari Lindelöf handlar om en flicka som avskyr finkläder, vägrar att sitta still och hyser okonventionell medkänsla med samhällets förlorare. Hon var Pippi Långstrumps föregångare. Men hon hade inte någon Villa Villekulla, utan tvingades bo hos en elak pastor.

I Fatima Bremmers Augustprisbelönade biografi om Ester Blenda Nordström framgår det att böckerna var självbiografiska. Och det fanns också ett behov av uppgörelse. Den elake pastorn är Ester Blenda Nordströms egen morbror, som slog henne som barn. För släkt och vänner var han lätt att känna igen. 

Den misshandlade flickan hade vuxit upp och blivit en av Sveriges mest kända författare. Nu tog hon revansch med pennan. Även hon skulle få efterföljare.