Hagenfestivalen/Dala-Floda

Publicerad
Uppdaterad
Byn Hagen i Dalarna, en del av det bykluster som utgör Dala-Floda, är kanske mest känt för att Göran Greider bor där på deltid och gärna omnämner byn i sina skrifter.
Men just nu pågår här en i år femårsjubilerande improvisationsmusik- performance- och poesifestival kallad Hagenfesten, tvärsöver gatan från Greiders gård.
Och även om han själv är med och läser dikter idag, lördag kl. 20, så är huvuddelen av deltagarna runt 25 med unga jazztoppnamn som Nils Berg, Årets svenska jazzartist, på inbjudningslistan.

På Hagenfesten
börjar konserterna när traktorn med publiken på släp behagar komma. I Dala-Flodas kyrka på onsdagkvällen får en skir japanska, Seiko Fukushima, sina harpor att i tur och ordning låta som smatterband, Ekots tolvslag och en funkig eolsharpa i femtakt. Det visar sig att hon har träffat korastjärnan från Mali, Toumani Diabaté – och nu möts vi i Hagen av alla ställen.
Någon har sagt att den bästa musiken görs på öar för att där ska ingen någonstans. En sådan ö är Hagenfesten, även om den är en spretig festival med inslag som sumobrottning. Men renodling hade kanske lett till att de mer märkliga idéerna inte hade genomförts.
Som när Marcus Doverud, Daniel Israelsson och Maline Casta dag två leder oss runt i ett mastodontperformance på temat närproducerad mat i ett växthus fullt av tomater.
Det blir en magisk, grön barndomsplats med performanceartisterna som shakespeareianska figurer.
Men innan vi kommit så långt verkar det som om det faktiskt inte ska bli någon performance alls. Happeningen ska nämligen börja med att transportera alla deltagare nedför Västerdalälven i båtar, med Nils Berg spelandes saxofon på en flotte mitt i vattnet. Eller något. Ingen verkar riktigt veta ännu en kvart före start.

Göran Greider
är mystisk i sin frånvaro, och han som skulle lånat ut sin båt. Det går rykten om varför han inte kommer – det är som I väntan på Godot. Lappar läggs på den greiderska trappan men båten förblir låst. Vad ska hända på älven? Flytvästarna räcker inte till men Nils Berg ser förvånansvärt harmonisk ut. Jag har börjat bli nervös över min artikel när Marcus Doverud till slut serverar vinbärstilltugg i upptakten till detta första flytande matperformance någonsin, eller åtminstone på Västerdalälven.
Och vad tänker man då, när Nils Berg sedan spelar ensam ute på flotten omgiven av kajaker? (Ingen plurrar.) 
Jo, på Sonny Rollins på Brooklyn bridge, och på vilken bra akustik en älv kan vara.
Han improviserar en enkel melodi - innan säger han att andra brukar kalla hans spel filmiskt och emotionellt. Nu bygger han ett tema på en dur-ters och en moll-sjua och låter det studsa mjukt mot lugn älv.
Är det det här som är den nya nationalromantiken? Inte särskilt nationell då, och romantiken snarare en jordiskt förankrad surrealism. Det som inte tummas på är musikaliteten. Jag tycker mig vara med om något nytt. Sedan bjuder Marcus på morotsjuice.
Hanna Höglund
Hanna Höglund
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag