Gunilla Wolde tog de små läsarna på allvar

Barnboksförfattaren Gunilla Wolde 1939-2015.

"Tottes" upphovskvinna Gunilla Wolde har dött.

Gunilla Brodrej minns en saklig och pedagogisk barnboksförfattare.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Gunilla Woldes rika produktion av småbarnsböcker är sakliga och pedagogiska. Barnen har pepparkornsögon, platt hår och unisexkläder. På 1970-talet rymdes de inom ramen för det kompetenta lilla barnens rätt till förståelse för hur samhället och vardagen fungerar. Man följde med Totte till dagis, doktor och tandläkare och var med när han badade, städade och bakade.

För att Totte inte skulle få polio måste han få en spruta. Han skriker, men mamma tröstar Totte och säger att det inte är farligt. När doktorn säger att Totte var duktig blir han glad igen. Sedan går Totte hem och ger nallen en spruta.


När Emma kommer in i bilden är det dags att lära sig könets beskaffenhet. I dag skulle aldrig en barnbok ha ett helt humorbefriat bilduppslag om hur en flicka respektive en pojke kissar. Frågan är om ett naket barn överhuvudtaget skulle få förekomma. Det är sorgligt i sig. Men å andra sidan ställer vi mycket högre krav på det konstnärliga. Emma kom också in i berättelsen med trots och en liten smula humor. Emma tvärtemot sätter byxorna på huvudet och kommer inte när pappa säger att det är sovdags. Det kanske är precis lagom dramatiskt för ett ängsligt litet barn.

Kortfilmerna, som i relation till dagens utbud har en nästan provocerande långsamhet, är rakt på sak och okommenterade. Under ytan finns möjligen en problematik där mamma och pappa inte har så mycket tid och barnet får klara sig själv.


På ytan saknas kanske dramatik och spänning, men man ska inte underskatta de här böckernas värde och betydelse. På sin tid var Totte-böckerna sönderlästa på biblioteken. Favoriter på varenda dagis. Inte minst den där Emma ramlar från ett träd och måste åka in och sy "med små fina knutstygn". "Vad bra att det finns bedövningssprutor". Det var på den tiden när barn lekte doktor. Gör de det i dag?

Wolde skrev också fint illustrerade hästböcker. Hästarna var huvudpersonerna men barnläsarna fick bekanta sig både med de vuxna kvinnor som ägde dem och de unga skötarna. Det var alltså fortfarande möjligt att bli vän över åldersgränserna.

Wolde speglar sin tid. Hon är mer dokumentär än litterär, men hon tog läsarna på allvar.