Gunilla Brodrej

Sara Danius tar i för allt vad tygen håller

Sara Danius i Pär Engshedens design.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
I blickpunkten - Sara Danius.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gunilla Brodrej.
Foto: OLLE SPORRONG
Sara Danius.
Foto: JOHAN JEPPSSON / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Sara Danius klänning är the talk of the town.

Gunilla Brodrej hyllar hennes klädval på Nobelfesten.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

MODE | KOMMENTAR. Vi var några som skrek rakt ut när Sara Danius gjorde entré i sin enorma knytbluscape under Nobelprisutdelningen på Konserthusets scen. Drottninglikt skred hon in i sin fantastiska kreation i cerise och brandgult och den bylsigaste taft som gick att tillgå. Och plats för två småväxta nobelpristagare i litteratur under capen. En påfågel bland pingviner. Givetvis en elaborerad knut i halsen. 

Så blev Danius blev direkt talk of the town. Vi var väl inte ens säkra på att hon skulle vara där. Inte nere på parketten utan uppflugen på scenen i sin roll som medlem i Nobelstiftelsens styrelse. Och jag hoppar upp och ner av förtjusning eftersom det här är det mest underbara sätt som hon kan kommentera Horace Engdahls olyckliga formulering från SVT:s dokumentär "Jag vet inte om män passar bättre att sitta i den här sortens församlingar". Med honom i publiken. Låt vara att vår drottning bleknar i jämförelse. Somliga rojalister lär gnälla. Andra åkalla salig Magdalena Ribbing. Inte jag. 

Alice Bah Kuhnke i omsydda vintageblusar.
Foto: JOHAN JEPPSSON / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Designer Pär Engsheden

Sara Danius och Alice Bah Kuhnke har länge legat jämsides i couture-loppet längs Nobels catwalk. Kulturministern går i år in som god tvåa i en sober klänning uppsydd av vintage-blusar. Men vi kan lägga henne till handlingarna. Visserligen har Danius varit bra på att profilera sig med kläder ända sedan dag ett, och designern Pär Engsheden har skruvat upp volymen för varje år, men sedan Danius fick kulturtanter och farbröder av alla möjliga politiska schatteringar att uttrycka missnöje med Svenska Akademien genom att konstfullt knyta en rosett kring halsen har hon verkligen blommat ut i sin flamboyanta fäbless för mode. 

Danius i förra årets kreation.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES PELLE T NILSSON

Det var bara några månader sedan som hon visade Camilla Thulins mode på Stockholms modevecka. Och för några dagar sedan skrev hon en understreckare i Svenska Dagbladet om modefotografen Louise Dahl-Wolfe.

Det finns en trotsig framåtrörelse i denna kreation som går i opposition med den förstening som drabbat hennes gamla arbetsplats Svenska Akademien. En syrefattig församling där endast män tycks trivas och tyg luktar surt.Gunilla Brodrej är medarbetare på Expressens kultursida.


I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen. Det gästas av Gunilla Brodrej och Maria Brander som analyserar tv-succén "Vår tid är nu". Tv-programmet finns också som podcast.