Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunilla Brodrej

Matriarkatet mobiliserar i knytblus på modeveckan

Camilla Thulin.
Foto: /IBL / /IBL
Sara Danius.
Foto: Camilla Thulin design
Alice Teodorescu.
Foto: Camilla Thulin design
Dominika Peczynski.
Foto: Camilla Thulin design
Foto: OLLE SPORRONG
1 / 7

Sara Danius har designat en knytblus med udden mot patriarkatet.

Gunilla Brodrej kapitulerar inför systerskapet på Camilla Thulins visning.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

MODE | KOMMENTAR. Jag måste medge att någonting inom mig slocknade när jag såg GP:s politiska redaktör Alice Teodorescu modella i Camilla Thulins nya kampanj. I min garderob hänger nämligen minst tio plagg från Thulin. Blommigt och välsittande som inget annat jag äger. Under några dagar tyckte jag plötsligt att de plaggen tog orimligt stor plats i garderoben. Teodorescu och jag tycker olika om precis allt. Trots det kan jag inte att motstå frestelsen att se henne gå Thulins visning på Modeveckan i Stockholm.

Design: Sara Danius

Först kommer Sara Danius in, majestätiskt stram i hög svinrygg, röda läppar och knytblusen som hon designat för Camilla Thulin. Den presenteras som “den ultimata knytblusen” och det röda mönstret på svart tyg i siden/lycra är den feministiska knutna näven. Knuten näve på knyten blus. Överskottet på försäljningen kommer att gå till “en noga utvald organisation som främjar kvinnor”. 

Sedan promenerar en gåtfullt leende Alice Teodorescu in i en klänning med mönster av först spelkort, sedan keruber. Dominika Peczynski skrider in i en iögonfallande klänning med gula kycklingar. Röda blomster klättrar på Sara Mohammads långklänning med vackert fall. Vid flygeln spelar pianisten Henrik Mäwe Chopins ödesmättade regndroppspreludium när dessa power-kvinnor från vitt skilda håll i samhället passerar förbi i figursydda kreationer. Alla liksom lekfullt utklädda till damkvinnor.

Ostoppbar kvinnlighet

En röd riksdagsledamot, en blå opinionsbildare på GP, en kock och en som arbetar mot hedersrelaterat våld. Den glamorösa, oförblommerade och ostoppbara kvinnligheten paraderar förbi i skiftande gångarter. Den putar fullvuxet framåt i d-kupa, den haltar, den går med högburet huvud och den kommer från vänster och höger. Inför detta persongalleri kapitulerar jag. Och det är inte bara för att Thulins klänningar är så dyra att jag måste använda dem nu när jag har köpt dem. Det är nåt betvingande med dessa mönstrade damkvinnors svårdefinierade systerskap. Ett kommersiellt jippo javisst, men med udden riktad mot det gråa patriarkatet. 


Gunilla Brodrej är kritiker och scenkonstredaktör på Expressens kultursida.