Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Gunilla Brodrej

Lägg Pippi i malpåse

Färdigtittat. Foto: SF

Gunilla Brodrej manar SVT att släppa taget om 1969 års Pippi Långstrump.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Pippi-filmerna håller på att städas upp. SVT klipper bland annat bort prefixet "neger" i "negerkung" i en kommande dvd-utgåva som också ska sändas i Barnkanalen i december. Bra tänkt. Men ändå fel.

Rimligare vore att släppa taget om den där gamla spelfilmen från 1969. Ignorera de beslutsfattare som får ångest om inte barnen ser exakt samma version av Pippi som de själva växte upp med. Jag älskade den också. Kan varenda detalj. Det var aldrig läppsynk på Prussiluskan och det såg inte ut som om Pippi var stark på riktigt. Tommy fick en ångmaskin i julklapp. Pappa läste tidning, mamma lagade mat. Filmen är gammal på många sätt.

 

Det är hög tid att lämna Inger Nilsson och de andra åt sitt öde, lägga 1969 års version i malpåse och gå vidare. Det får vara slut med reportage om vad barnskådisarna gör nuförtiden - snart måste frågorna ställas vid gravens rand.

Självklart är det billigare för public service att klippa än att skapa nytt. Men det är inte den bästa lösningen. Vi är uppenbarligen redo för en ny version av "Bröderna Lejonhjärta". Men när det gäller Pippi vägrar envar att bli stur.