Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gunilla Brodrej

Hon är hundvärldens svar på Donald Trump

Hundtränaren Barbro Börjesson.
Foto: Michael Engman

För att få en bra relation med sin hund krävs positiv förstärkning och värme – inte preussisk dominans.

Men det verkar SVT:s Go´kväll helt ha missat.

Hunden har varit i människans tjänst så länge att det inte är relevant att tala om dess vargnatur. Hundhavandet har förändrats från militärisk dominans till positiv förstärkning. En lyckosam relation till våra fyrfota vänner bygger numera på bra kontakt och känslor som kan sammanfattas med Hillary Clintons senaste slogan: "Love and kindness".

Men det lustiga är att SVT inte hänger med. Där lämnas forskningen därhän. Detta kommer till uttryck i det i övrigt fullständigt oförargliga "Go'kväll" under den återkommande programpunkten "Hundskolan" med Barbro Börjesson. Denna garvade hundtränare säger tvärsäkert att "Det är inte farligt att ta i sin hund" - och menar hårt. Hon råder hundägarna att rycka till i halsbandet om hunden drar och ta tag i nackskinnet och ryta strängt om jycken försöker ta din macka. Hon är något av hundvärldens Donald Trump: Lite tortyr kan vara bra att ta till ibland.


LÄS OCKSÅ: Hunden är kvinnans klimakterie-sladdis


Nyss skrev hundpsykologen Anders Hallgren om koppelryckets skadeverkningar på Expressen Debatt (15/2). En kiropraktor i Sveriges Radios hundpodcast "Vår bästa vän" varnar för samma sak. Hundpsykologen Eva Bodfäldt förespråkar mjuka metoder i sin bästsäljande hundhandbok "Kontaktkontraktet" (ny reviderad upplaga).

Men SVT:s Go'kväll framhärdar styvnackat med sin reaktionära rådgivning. I stället för att kolla upp fakta om whiplash-skador på hund får en uppringd lyssnare vittna om att Börjessons metod funkar. Hellre show time och hokus pokus än vetenskap och fakta.

Det är dags för SVT att göra en pudel.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.