Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunilla Brodrej

Här är barnboken som var för politisk för Sveriges Radio

Ur "Hemma hos Harald Henriksson", Lilla Piratförlaget.Foto: Illustration Clara Dackenberg
Fortet SR.Foto: MICHAELA HASANOVIC
Uje Brandelius, för brännbar för SR.Foto: STEFAN TELL

Sveriges Radio avbokade en intervju med Uje Brandelius på grund av en "politisk barnbok".

Gunilla Brodrej läser den och tappar hakan.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

MEDIER | KOMMENTAR. Redan det här att Täppas Fogelberg, Sverker Olofsson och Alexandra Pascalidou anses för politiska för att bolla åsikter med folk i "Ring P1" är lite udda, men SR:s upprensning inför valet tar sig ännu underligare uttryck.

Författaren och musikern Uje Brandelius var inbjuden för att komma och tala om sin teaterföreställning om sjukdomen Parkinson, en diagnos han fick för ett två år sedan. Föreställningen heter "Spring Uje spring" och har även sänts som radioteater. Men Sveriges Radio hade fått nys om att Uje Brandelius utkommit med en "politisk barnbok", avbokade honom och skrev: "Vi har valt att inte ha med gäster med tydliga politiska engagemang i andra sammanhang än just renodlat politiska".

Jag har sällan varit mer nyfiken på en barnbok än nu. Vad väntar? Explicita uppmaningar att engagera sig i grön ungdom, hyllningar till den åtstramade flyktingpolitiken, propåer om att fortsätta smutsa ner naturen?

Lägenhet och villa

Ånej! "Hemma hos Harald Henriksson" handlar om två barn som lever i var sin ända av lokaltrafiknätet. Flickan, ser vi på Clara Dackenbergs stämningsfulla illustrationer, i en lägenhet, och pojken, Harald, i en villa. 

Mamma följer med hela vägen till den efterlängtade lekkamraten. Flickan tittar in i ett skyltfönster, där står en dyr transformer som hon alltid önskat, men aldrig vågat önska sig, för den är för dyr, "jag tjatar inte ens". Väl hemma hos Harald får hon syn på en likadan transformer i en jättestor kasse med leksaker, bortstädad i en garderob. 

Vad som händer sedan ska jag inte avslöja, men vi ser nånting i Dackenbergs bilder som mättar boken med ett djupare okommenterat innehåll som är så alarmerande att SR inte vågar släppa in Brandelius i byggnaden: Flickans mamma städar i villan, det är därför hon är med. 

Villkorad lek

De här barnens obekymrade lek är villkorad. När det är dags för Harald att äta middag frågar visserligen mamman om flickan också vill ha, men nejtack säger hennes mamma, de har med sig mackor och äter i ett annat rum. 

Hemma hos Harald Henriksson sitter en affisch från Malmö konstmuseum, den föreställer symbolen för kvinnokamp, feminism som dekoration. Där sitter också en almanacka med Harald Henrikssons veckoaktiviteter: fäktning, aikido, fotboll, fäktning. 

 

LÄS MER – Barnens utsatthet blir estetiserad i en bok om autism

 

Det här är en genialisk bilderbok, med många olika lager. Mellan barnen finns än så länge inga hinder. Mellan mödrarna står en tjock mur. Försiktigt petar bilderboken på vår tids ömmaste tå: Det finns klasskillnader. Livet är orättvist. En vacker dag kommer flickan att förstå varför Harald aldrig kom hem och lekte hemma hos henne.

Astrid Lindgren

Och Sveriges Radio avbokar alltså en intervju med Uje Brandelius på grund av den här boken. Jag kan inte tro att det är sant. Med den logiken skulle inte heller Astrid Lindgren varit välkommen till SR. Tänk på "Madicken", granne med Abbe, son till en alkoholiserad arbetare. Eller Gunnel Linde som satte skomakarbarnet mot herrskapsfröken i "Den vita stenen". 

Att det i förlängningen drabbar en intervju om en pjäs om att ha Parkinson gör det hela ännu mer bisarrt. Han skulle inte ens prata om boken, och om han hade gjort det så fanns det väl en programledare i studion som kunde ställa en fråga?

 

Gunilla Brodrej är kritiker och ungkulturredaktör på Expressens kultursida.

Läs fler texter här.