Foto: © Retna Ltd.
 Foto: © Retna Ltd.
Gunilla Brodrej

"Han var ett musikaliskt geni"

Publicerad
Uppdaterad
Expressens Gunilla Brodrej minns Michael Jackson.
Min lillebror gjorde motstånd mot allting som vår familj försökte pådyvla honom i form av körsång, pianoklink och andra amatörmässiga musikaliska muntrationer. Men han såg till att Michael Jackson snurrade på grammofonen. Proggen och rocken for all världens väg.

För mig har Michael Jackson alltid varit den där mjuka lillebrorsan i en skara av självbelåtna äldre syskon. Det klämda syskonet som till slut kör om alla, blir bättre, snabbare och mera genialisk än någon annan. Den svarta killen som spelar skiten av alla vita. Keep on with the force, don’t stop. Don’t stop till you get enough.
Jag kunde inte sluta. Ingen kunde. Han var fullständigt oemotståndlig. Han skrämdes och smekte på en gång. Rytmerna satte i gång spastiska ryckningar, harmisarna gav gåshud.

Musiken kliade och pockade på. När jag besökte Kurdistan 1987 kom jag över några vägdammiga piratkassetter på gatan i Diyarbakir. Bad var nyast och trängdes med kurdisk folkmusik och turkisk pop. Hade man ingenting annat gemensamt så kunde man i alla fall gospel-enas runt Jackson om att världen skulle bli en bättre plats om bara alla drog sitt strå till stacken. Kalla det banalt. Det kändes universellt och det kittade oss samman.

Michael Jackson var inget mindre än ett musikaliskt geni. Det är en skam för vårt lilla land att Polarprisnämnden inte har tilldelat honom sitt pris. Där är det fortfarande storebröderna som bestämmer.
Michael Jackson fick sälja sitt Neverland. Men hans nöjesfält ligger kvar. Över hela världen.
Kulturredaktionen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag