Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunilla Brodrej

Gardet livnär sig på att hata och att hatas

Cissi Wallin.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Feministiska Gardet outade en 16-åring på Instagram.

Gunilla Brodrej påminner om elementära publicistiska regler och att hat föder hat.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR.  Igår var det en ung person med en dator som skrev ett elakt mejl riktat till den feministiska sajten Gardet.

Brevskrivaren kunde knappt stava, använde sig av märkliga liknelser: ”Jag hoppas ni alla möts öga mot öga med lagens hand och får en fet bakhandsörfil”. Det gjorde han inte ostraffat.

Hot ska givetvis tas på allvar, men man får liksom bedöma från fall till fall om vilket hat det är värt att lägga krut på. 

Och när då hat singlar in i Gardets mailkorg en vanlig måndag så är det, förlåt, som ett brev på posten.

Krut är dock något som Gardet tycks ha i överflöd. Själva förutsättningen för den feministiska plattformen som lanserades med ett ”nu tar vi makten” är att kvinnor motarbetas, hatas och hotas. Och när då hat singlar in i Gardets mailkorg en vanlig måndag så är det, förlåt, som ett brev på posten. En indikation på Gardets själva existensberättigande. De hatas därför finns de.

Följaktligen lades det eländiga mejlet upp på Gardets Instagramkonto med adress och namns nämnande ”för att killar och män som skickar hat och hot till tjejer och kvinnor ska få kännbara konsekvenser”. 

Personen i fråga visade sig vara en 16-årig kille, det vill säga ett barn i lagens mening. Gardet slog fast att han var ”straffmyndig” och ”kvinnohatare” vilket var skäl nog för dem att outa honom. Jag förmodar att följarna skulle känna sig fria att uppfinna de kännbara konsekvenserna. 

Cissi Wallin är journalist och borde känna till den elementära publicistregeln.

Många av följarna uppmärksammade inlägget och tyckte pojkens mejl var grovt, och somliga ifrågasatte namnpubliceringen. Naturligtvis är det ett övertramp att lägga ut uppgifterna till en ung privatperson på det viset. Gardets frontfigur Cissi Wallin är journalist och borde känna till den elementära publicistregeln att avstå från publicitet som inte kräver offentlig belysning. Men Gardet (här finns ingen person utan bara en administratör) har svarat att publiceringen var i linje med deras hållning mot hat och hot. 

Vid det här laget har Instagram tagit bort inlägget i enlighet med policyn att ”ta bort innehåll med privata uppgifter som delas för att trakassera och utpressa andra”. Vilket retar upp känslorna ytterligare. Gardet raljerar att inlägget om det där mejlet kanske innehöll ”för mycket manshat”. Och så fortsätter den konspiratoriska rundgången i det oändliga. Det är som att den syresätter sig själv.

Opinionsbildare som sticker ut hakan i offentligheten brukar få mothugg av ena eller andra sorten. Om man bemödar sig om att svara på uppjagade mejl, i den mån det finns frågor formulerade, så får man förvånansvärt ofta ett något mindre hatiskt mail tillbaka. Mitt bestämda intryck är att många brevskrivare är ensamma och uttråkade och blir överraskade om det så att säga är nån förståndig människa på andra sidan tråden. Istället för en hämndlysten hop – precis så förblindad av hat som den unge brevskrivaren inbillade sig när han formulerade sina upprörda meningar. 


Det här är Gardet

Gardet (gardets.nu) är en feministisk plattform för opinionsbildning som enligt egen beskrivning ”aktivt kämpar för kvinnors rättigheter och emot det normaliserade förtryck vi tvingas leva under”.

Gardet mobiliserade bland annat #brinnförjosefin

Redaktörer Hanna Bergwall, Cissi Wallin, Elin Beijer och Kajjan Andersson.

Gunilla Brodrej är kritiker och redaktör på Expressen Kultur.

I tv-spelaren ovan visas ett avsnitt av Kultur-Expressen där Cissi Wallin intervjuas om Gardet. Programledare Karin Olsson.