Gunilla Brodrej

Frågorna som svenske filmregissören borde fått

Glenn Close fick Golden globe för "The wife".
Foto: JURI KIUDIN / STELLA PICTURES BACKGRID US
Regissören Björn Runge.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
Lena Runge och Björn Runge.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: HFPA/ JRC PHOTO LIBRARY / PICTURELUX / STELLA PICTURES B4413

Glenn Close fick Golden globe för titelrollen i "The wife".

Gunilla Brodrej saknar Lena Runge i segerintervjuerna med Björn Runge.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | GOLDEN GLOBE. Filmen heter "The wife". Ändå glömmer han sin egen fru. Regissören Björn Runge är lycklig över att Glenn Close fick Golden globe för titelrollen i hans film "The wife". Han säger att det var länge sedan skådespelerskan blev SÅ HÄR uppskattad för en roll i en film. Men nu, med Runge, händer det. Good for him! Way to go, Björn! Och klart att alla segerintervjuer handlar om samarbetet med Glenn Close, hon fick priset och det är hennes film. I filmen spelar Close Nobelpristagarens fru som spökskriver sin mans romaner och slutligen får nog av den förljugna rollen som medföljande maka. 

Världen suktar efter en ny Bergman och Runge kommer ihåg att påpeka att han är en skicklig personregissör, med en eftersökt "bergmansk känsla" (SVT).  

Lena Runge klippte

Det Runge ironiskt nog alltså glömmer att nämna mitt i segeryran är sin fru, tillika filmens klippare, Lena Runge med 30 år i branschen. 2004 fick hon tidskriften Filmkonsts pris Gulddraken för klippningen av Björn Runges framgångsrika film "Om jag vänder mig om" med motiveringen "hennes organiska, inkännande och flödande klippstil är ett tungt vägande skäl till filmens framgång, både konstnärligt och publikt”. Det kan tyckas mycket begärt att Runge, yr i mössan av framgång och minglet med Hollywoodkändisar på efterfesten i Los Angeles, ska komma ihåg att kredda sin egen fru. Även om han då själv framstår som den uppblåsta make han själv gestaltat i sin film. 

Men de journalister som intervjuar honom borde klara av att göra den självklara kopplingen till filmens tema. Förslag på frågor: "Hur viktig är din fru Lena Runge för filmen?" eller "Kommer du att kräva att din fru Lena Runge också klipper din nästa internationella storfilm?" .


Gunilla Brodrej är kritiker och redaktör på Expressens kultursida. Läs fler texter här.


LYSSNA – I det här avsnittet av podcasten Lunch med Montelius pratar Martina Montelius och Gunilla Brodrej bland annat om Lena Runge och filmen "The wife".