Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gunilla Brodrej

Greta gör rätt som strejkar från skolan

Nu är det inte längre bara Greta Thunberg som strejkar. Fler ansluter sig.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg strejkar. Men hon är inte ensam längre.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg skolstrejkar för klimatet utanför riksdagshuset i Stockholm.

Gunilla Brodrej ser en 15-åring blixtbelysa vuxenvärldens monumentala misslyckande.

KOMMENTAR | MILJÖ. Sedan några dagar sitter det ett barn utanför riksdagshuset och protesterar mot vuxenvärldens monumentala misslyckande med att rädda miljön. 

Greta Thunberg, 15 år, skolstrejkar för klimatet tills politikerna visar att de tänker ta klimathotet på allvar och presentera åtgärder som på ett genomgripande sätt försöker råda bot på problemen.

Greta i förtruppen

Vi har på sätt och vis fått vår egen Malala. En flicka som profetiskt ställt sig i förtruppen för en rörelse som säger som det är. Som inte har några som helst ”vuxna” ambitioner om att skaffa sig makt, status, ingå i allianser. Hon vill bara ha en framtid.

Det behövdes tydligen.

Som kontrast till det medietränade välregisserade politiska spelet där ingenting egentligen sägs eftersom kontrahenterna är paralyserade av skräck för att tappa makt.

Det är givetvis jobbigt att se Greta och den lilla skara som anslutit sig. Somliga högerdebattörer piper om skolplikt på Twitter vilket naturligtvis är löjeväckande i sammanhanget. Men det är lättare att göra Gretas aktion till en ordningsfråga för någon annan än en samvetsfråga för en själv.

Dåligt jobb som vuxna

Bara genom att sitta där utanför Riksdagshuset blixtbelyser hon hur dåliga vi har varit och fortfarande är på att göra vårt jobb som ansvarstagande vuxna. Vi har vårdat och curlat barnen i våra anletens svett och ändå har vi svikit dem kapitalt.

Vi gjorde vårt bästa, men det var inte gott nog. Vad röstade vi på? Partier som kunde garantera tillväxt? Fria skolval? Rutavdrag? Mer pengar i plånboken? Hur tänkte vi? Att varje dyster profetia i slutet av varje naturprogram var fiktion? Skulle drabba nåt annat land, längre bort?


LÄS MER – Anna Hellgren: Klimatet är visst en fråga om vänster och höger 


Efter den här sommaren går det inte att tänka bort konsekvenserna av vår rovdrift av miljön. Det är vansinne att prata om någonting annat än hur vi ska rädda planeten – och oss själva. Det förstår varje barn medan politikerna robotlikt rabblar talepunkter och kallar det för att vara den vuxne i rummet. Men Greta, och många andra med henne, genomskådar det politiska spelet. ”Det är mitt moraliska ansvar” att strejka, säger hon ur djupet av sin visdomskälla. 

Ernmans nya bok

Greta spelar också en mycket viktig roll i den personliga bok om miljön som hennes föräldrar Malena Ernman och Svante Thunberg i dag kommer ut med, ”Scener ur hjärtat”. Men att avfärda Gretas aktion som reklam för föräldrarnas bok är inte bara cyniskt och fräckt utan också att frånta en 15-åring hennes politiska agens. 

Själv har jag ungdomar i min familj som övertygat mig om att till exempel kött- och mejerikonsumtionen är fullständigt klimatvidrig i den omfattning den sker i dag. De har blivit veganer och vi föräldrar har hakat på. Det är det minsta vi kan göra. Men på de flesta håll trillas det köttbullar och vänds det pannbiffar som om det inte finns nån morgondag.

Vi kan inte göra någonting ogjort från förr.

Det enda vi kan göra är att bättra oss nu, lyssna på barnen. Rösta på något parti som tänker agera. Det är vi skyldiga dem. 
Gunilla Brodrej är redaktör för ungkultur och scenkonst samt kritiker på Expressens kultursida.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.