Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Gunilla Brodrej

Skyll inte alla Dramatens problem på alfahannarna

Dramatens chef Eirik Stubø. Foto: Sören Vilks.
NATIONALSCENEN. Dramatens entré. Foto: © Sören Vilks.Detta fält får inte ändras elle

Gunilla Brodrej om vreden som vräker undan allt som står i vägen. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA | DRAMATEN. Det är nog bara dagar, timmar, minuter kvar innan Dramatens chef Eirik Stubø petas från sin post. 

DN:s senaste publicering angående den förment framtvingade sjukskrivningen kan vara spiken i kistan, ”Dramaten sjukskrev mig trots att jag var frisk”. Klingar det bekant? 

”Han har till och med tvingat en skådespelare att genomgå abort”, som Aftonbladet skrev om Benny Fredriksson i den klandrade publiceringen. Infernaliska är tankarna kring dessa vita rockar som liksom lurar i kulisserna, marionetter i händerna på illasinnade teaterchefer.

Alla har agendor

Säkerligen har man sina problem där inne på Dramaten, det har vi förstått, men de är antagligen inte större än på Stadsteatern eller på nån annan teater heller. Chefer kommer och går. Och med nya chefer kommer nya preferenser när det gäller regissörer och skådespelare. Det är alltid oroligt i teaterhus. Alla vill ha stora roller. Alla kan inte få det. Alla har sina agendor.

Och nu läser jag intervjun med den fast anställda regissören Jenny Andreasson om och om igen. 

Jag får ingen riktig rätsida på det hela.

Alla vill ha stora roller. Alla kan inte få det.

Jenny Andreasson, som anställdes under Marie-Louise Ekmans tid menar att hon känt sig ”konstnärligt blockerad” där kring årsskiftet 2015-2016 och därför inte kunde fullfölja sin feministiska tolkning av ”Hamlet”, varför den uppsättningen lades ned en kort tid före planerad premiär.

DN skriver: ”...hon sjukskrevs utan att vara sjuk (...) hon uppmanades att hålla tyst, för medier och för sina kollegor”. Och det är en beskrivning som passar för ett narrativ om tystnadskulturen på Dramaten. 

Kvinnlig regissör

”Hon och flera av skådespelarna drog inte jämnt”, står det vidare. Den meningen i sin tur leder tankarna åt ett specifikt håll. Många spekulerar säkert kring vilka skådespelare som var med i ensemblen. Kvinnlig regissör. Då måste det röra sig om bråkiga alfahannar. Eller?

Är det någon som för en sekund överväger möjligheten att det var hon som var problemet? Jag vet inte. Men rent teoretiskt kunde det ju ha varit så. Och att teaterchefen då trasslade till det som tusan för att skyla över detta faktum både externt och internt.

Är det någon som för en sekund överväger möjligheten att det var hon som var problemet?

Skådespelare är kanske en av världens mest lojala, anpassliga och stryktåliga yrkesgrupper. Det är därför som även dålig teater går till premiär. Alla tar ansvar även om man har en hopplös text eller regissör. Det är således väldigt ovanligt att en produktion inte går till premiär, som fallet var med Andreassons ”Hamlet”. Samarbetsproblemen måste ha varit monumentala. Mer vet vi inte. 

Var är HR?

För att skyla över detta misslyckande ska Dramatens ledning ha rått Andreasson att sjukskriva sig. Dumt. (Var är HR? Finns ens HR?). Enligt DN:s intervju ska Andreasson ha avböjt detta. Rimligt. Någon sjukanmälan skickades aldrig in och Andreasson gick på tjänstledighet, fast man kommunicerade ändå att hon var sjuk. Nu är frågan hur upprörande detta är. Dumt ja, men skäl för teaterchefens avgång? Nej. Och Andreasson är tillbaka i huset även om hon inte regisserar på Stora scenen.

Men nu finns inget utrymme för nyanser. Vreden vräker undan allt som står i vägen. Först riktade DN sin stora kanonad mot Svenska Akademien, nu är det fullt fokus på Dramaten och att störta Stubø. Instagram har också lärt sig hur Eirik Stubø stavas och kommer inte ge sig förrän de slipper skriva namnet igen.

 

Gunilla Brodrej är redaktör för scenkonst på Expressens kultursida.