Ur Henrik Wallnäs och Matilda Rutas "Åka buss". Foto: Matilda RutaUr Henrik Wallnäs och Matilda Rutas "Åka buss". Foto: Matilda Ruta
Ur Henrik Wallnäs och Matilda Rutas "Åka buss". Illustration: Matilda Ruta
Ur Henrik Wallnäs och Matilda Rutas "Åka buss". Foto: Matilda RutaUr Henrik Wallnäs och Matilda Rutas "Åka buss". Foto: Matilda Ruta
Ur Henrik Wallnäs och Matilda Rutas "Åka buss". Foto: Matilda Ruta

Gunilla Brodrej: nyttig realism för de unga

Publicerad

Augustnomineringarna till Årets svenska barn- och ungdomsbok premierar problematik som föräldrar och skola inte alltid kan hjälpa till med.

Demens, gruvstrul, flykt och incest. Det är tunga ämnen som presenteras för de unga i fyra av de sex nomineringarna till Årets svenska barn- och ungdomsbok. Om jag ska våga mig på en försiktig spaning ser vi resultatet av samtidens vurm för den egna starka berättelsen i kombination med kravet på nytta: böcker ska helst vara bra för något.

Ida Sundins "Idag vet jag inte vem jag är" kan skapa igenkänning för undrande barnbarn till dementa gamlingar.Och stöd för handfallna nyblivna föräldrar till föräldrar.

Ann-Helén Laestadius "Tio över ett" om det utsatta livet med LKAB kan hjälpa Kirunas unga att känna sig sedda, en ort som just nu bokstavligen skakar i dess grundvalar.

Henrik Wallnäs och Matilda Rutas bilderbok "Åka buss" berättar något som många flyktingbarn har upplevt. Spännande och sorgligt och ömt.

Glasklara målgrupper kan man tycka.

Fast det som alla egentligen kanske mest behöver är en stunds verklighetsflykt genom Ulf Starks nonsensdikter i "Djur som ingen sett utom vi" (Illustration Linda Bondestam) eller Eva Lindströms nästan komiskt händelselösa "Oj, en polis".

Kanske vinner Elin Bengtssons "Ormbunkslandet" priset. Ty temat incest mellan syskon gör boken oumbärlig, inte bara för att det är berörande beskrivet, utan för att få förmår att prata om det. Det tar nästan emot att läsa. Men hur mycket ska det då inte ta emot för ett barn att våga berätta. Då kan en bok, i skydd av en hylla på biblioteket, rentav vara livräddande.

Kulturredaktionen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag