Gunilla Bergström: Alfons med styrkesäcken

Publicerad
Uppdaterad
Dan Hallemar: Gunilla Bergström bryter ny mark i sin nya bok Alfons med styrkesäcken och gör Alfons till en kasperdocka med vuxenröst.
I flera av de bästa böckerna om Alfons öppnar sig en iskall insikt som en svindel. Han är utanför (när kusinerna och farmor spelar kort), han är ond (när han slår en som är mindre), han är kanske inte ens han (när alla tror att han är en tjuv). Allt som finns i den vuxna världen finns i barnvärlden. Och vi förstår insikterna eftersom vi ser dem i Alfons.
I den senaste boken om Alfons, Alfons med styrkesäcken, berättar Gunilla Bergström en filosofisk och moralisk historia, för lite större barn, om makt och godhet. Alfons har drömt att han har varit en god kung och räddat sitt svältande och törstande småfolk (fint och lekfullt illustrerat är detta bokens höjdpunkt). På sant Alfonsvis hävdar han inledningsvis den parallella världens giltighet. Hela boken är sedan den återberättade drömmen, om kung Alfons i sitt kungarike Egenlandet.
En ny Alfonsbok utspelar sig inte i ett vakuum, vi vet vem Alfons är, vem hans pappa är. Det finns ett alfonslandskap, en överenskommelse.

Nu försöker Gunilla Bergström bryta ny mark med en saga om svält, torka, makt och uppror. Alfonskungen blir en Jesusgestalt som bryter bröd (en kanelbulle!) som räcker åt alla. Det är modigt men visar sig svårt i Alfonslandskapet. Till skillnad från i andra Alfonsböcker med fantasiupplägg, som den fina Osynligt med Alfons, känns fantasileken i Alfons med styrkesäcken mer som en mångordig vuxenkonstruktion än som en alfonsfantasi.

Vi ser idén, konstruktionen, anar ärendet, men vi känner inte insikten, svindeln. Alfons blir en kasperdocka med vuxenröst.
Och förvånande nog ifrågasätter pappa Åberg fantasin. Han som alltid tidigare har sagt ”gå och lek med Mållgan”, kramat den osynlige kompisen eller satt sig på låtsashelikopterns tak, står nu och säger ”men det var ju i drömmen det har aldrig hänt”. Han blir en representant för en stel vuxenvärld, som Alfons får övertyga. Jag tror inte på pappa Åberg.
Och när han väljer att avslöja att han drömt om fru Åberg tittar jag klädsamt åt ett annat håll. Vissa marker ligger bäst obrutna.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag