Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gui Minhai tilldelas internationellt yttrandefrihetspris

Den fängslade förläggaren Gui Minhai tilldelas årets Jeri Laber-pris av the Association of American Publishers.
Foto: PRIVAT

Gui Minhai har suttit fängslad 537 dagar i Kina utan rättslig prövning.

Nu tilldelas han ett yttrandefrihetspris av the Association of American Publishers – som hoppas att priset ska bidra till att sätta press på de kinesiska myndigheterna.  

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Bokförläggaren Gui Minhai kidnappades för 537 dagar sedan av den kinesiska staten under en semesterresa i Thailand. Sedan dess har förläggaren, som blev svensk medborgare under sina doktorandstudier i Göteborg, varken beviljats rättslig prövning eller tillåtits träffa svenska myndighetsrepresentanter. 

För att lyfta upp det olagliga frihetsberövandet på den internationella politiska agendan tilldelar the Association of American Publishers nu sitt Jeri Laber-pris till Gui Minhai, som varje år går till en förläggare utanför USA som har uppvisat mod i ljuset av yttrandefrihetsrestriktioner.


Läs mer: "Gui Minhai riskerar att hamna i skugga" 


Kina måste värna yttrandefriheten

The Association of American Publishers är USA:s förlagsindustris nationella handelsförbund. I ett pressmeddelande skriver Geoff Shandler – ordförande i förbundets International Freedom to Publish Committee, som delar ut priset – att kidnappningen av Gui Minhai är ett ”chockerande fall av hur långt en regering är beredd att gå för att omintetgöra yttrandefriheten”. 

– Kinas framtid som en global supermakt ska inte vila på bara dess ekonomiska makt och kreativa innovationsförmåga, utan också dess värnande om yttrandefrihet. Vi hoppas att detta pris hjälper regeringen att förstå detta, skriver Geoff Shandler.

Jeri Laber-priset, som är döpt efter en av kommitténs grundare, kommer att delas ut på The PEN Literary Gala i New York den 25 april. Gui Minhais dotter Angela Gui kommer att närvara för att ta emot det i hans ställe.   


Läs mer: Så kan du stödja Gui Minhai 


Ett steg i rätt riktning

Svenska PEN:s styrelseordförande, Ola Larsmo, välkomnar beskedet att Gui Minhai tilldelas Jeri Laber-priset. 

– Det är väldigt bra att det blir mer ljus på hans situation och på yttrandefriheten i Kina. Alla goda krafter måste hjälpas åt nu för att få honom frisläppt. Och det här är ju ett steg i den riktningen, säger han.

Gui Minhais frihetsberövande verkar ha fått större uppmärksamhet i USA i Sverige. (Frågan har bland annat tagits upp i den amerikanska kongressen.) Vad tror du att det beror på?

– Jag tror att det kan ha varit så ett tag. Men det senaste året har det förekommit en hel del diskussion om honom och det känns som det har gjorts en hel del försök att belysa hans läge. 


Gui Minhai är ett tydligt symbolfall

– I och med att hans dotter, som har gjort en fantastisk insats för att belysa hans situation, kom in i bilden har kampanjen kommit igång ordentligt. Vi på Svenska PEN har ju sedan ett år tillbaka också drivit en särskild grupp som arbetar med Gui Minhai, där vi försöker fästa uppmärksamhet på hans fall och där backar upp Angela Gui i hennes arbete.

– Men det handlar väldigt mycket om att myndigheter måste förstå att yttrandefriheten i Kina påverkar hela världen, och i det sammanhanget är Gui Minhai är väldigt tydligt symbolfall. 

Tror du att priset kan få några konkreta effekter?

– Det är svårt att säga, men det kan tänkas att det här bidrar till en mängdverkan som gör att folk får upp ögonen för vem han är. Och ju mer man lyfter fallet, desto mer besvärligt blir det för Kina. Om Kina nu vill vara en världsmakt måste landet förhålla sig till internationella överenskommelser.