Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grattis till nya jobbet, Stefan Ingvarsson!

Stefan Ingvarsson.

Expressen Kulturs medarbetare Stefan Ingvarsson har utsetts till nytt kulturråd i Moskva.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Stefan Ingvarsson, grattis till posten som kulturråd i Moskva! Vad blir din viktigaste uppgift?

– Jag vill använda konst och kultur för att ge en brokig och varierad inblick i hur det svenska samhället ser ut, och vad vi har för motsättningar, strider, drömmar och ideal. Att visa ett Sverige där det finns stora olikheter sida vid sida är samtidigt en sorts dialog med ett samhälle som går mot mer entydiga riktlinjer. Jag tycker också att det ska bli spännande och kul är att lära känna andra delar av Ryssland. Den bild av Ryssland som förmedlas i Sverige är ofta fokuserad på den officiella politiken.

Den senaste tiden har kultursektorn i Ryssland drabbats av flera inskränkningar. Hur kommer du att förhålla dig till det?

– Jag har förstås svårt att säga hur jag exakt agerar i konkreta situationer, men jag kommer dit med ett visst mod att uttrycka vår syn på sådana saker. Snarare blir det en utmaning att visa att Sverige inte talar med en röst. När en motpart låter alltmer samstämmig blir det viktigt att visa att Sverige har flera röster.


Vilken bild har man i Ryssland av svensk kultur?

– Jag utgår i från att det är många som inte kommit i kontakt med svensk litteratur, konst och dans även om mina företrädare gjort ett bra arbete och vi har många svensk-ryska översättare. Bilden av Sverige i Ryssland har formats mycket av Astrid Lindgren. Favoritfiguren är Karlsson på taket.

Vad finns det för likheter mellan rysk och svensk kultur?

– Om man bortser från Moskva som ofta dominerar, så är Ryssland ett land där man har mycket kontakt med vild natur och stora skogar. Jag tror att ryssar och svenskar har många likheter på ett djupare plan vad gäller sådant som tysthet och eftertanke.


Vilka svenska kulturutövare ser du extra mycket fram emot att föra ut?

– Det är vanskligt att säga någon enskild, men vi har en bra våg av ung svensk dokumentärfilm som jag hoppas få tillfälle att visa upp.

Har du något ryskt verk som du vill tipsa om?

– "Leviathan" som går på bio just nu. Den handlar om Ryssland i dag, men också om en vanlig människas kamp mot det maskineri som vi enklast kallar makt och ofta iklär sig de fina orden, i det här fallet den rysk-ortodoxa kyrkan.

Du har i dag en fri roll som debattör. Nu företräder du Sverige. Hur känns det?

– Det här är min tredje intervju, och under min första kände jag att jag sakta började ta på mig diplomatkostymen. Den ska sitta ordentligt den 15 september. Fram till dess hoppas jag kunna skriva och moderera. Men det är klart att det är en skillnad, jag ska ju företräda svenskt kulturliv.


Ida Ölmedal

Kulturen@expressen.se