Grattis Bokmässan, nu är farsen komplett

Karin Olsson
Foto: Theo Elias Lundgren
Bokmässan i Göteborg.
Foto: Patrik C Österberg / STELLA PICTURES

Först ett ja, sen ett nej – och nu ett ja igen?

Bokmässans oförmåga att fatta ett beslut om den högerextrema tidningen Nya Tider är farsartad, skriver Karin Olsson.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Förra årets snackis under Bokmässan var det infekterade bråket mellan Åsa Linderborg och Daniel Suhonen, efter att ett montersamtal mellan Suhonen och Håkan Juholt i all hast flyttades från Aftonbladet till Expressen.

Hashtaggen #montergate gick varm, bråket både satiriserades och tolkades som en välkommen ideologisk uppgörelse. Men den striden bleknar i jämförelse med årets stora #montergate. När nu Bok och bibliotek AB, som arrangerar Bokmässan, ändrar sig igen och släpper in den högerextrema tidningen Nya Tider är farsen fullbordad.

Först försvarade vd Maria Källsson passionerat, med hänvisningar till yttrandefrihet, att Nya Tider skulle få ställa ut. Kort därefter ändrade hon sig eftersom hon kommit på att Nya Tider inte "delar värdegrund" med Bokmässan. När hon i GP fick en fråga om hur hon såg på närvaron av den omskrivna moskén i Järfälla som bjudit in en imam som vill avrätta homosexuella blev svaret: "Det är två helt olika saker. Det går inte att jämföra den ena utställaren med den andra, det blir kontraproduktivt."


LÄS MER: Ska Bokmässan kasta ut Adonis också?

Bokmässans vd visas på porten

Och nu kommer alltså beskedet att Bokmässan ändrat sig ännu en gång, efter att ha gjort en juridisk prövning, som de enligt pressmeddelandet har initierat själv. Har alltså inte ens Nya Tider skickat brev från en advokat?

Maria Källsson har varit anmärkningsvärt återhållsam med att delta i debatter och intervjuer kring sina beslut, men nu borde hon faktiskt sjunga ut. Kommer man att till nästa års mässa bifoga sin "värdegrund" i utställarkontrakten, för alla utställare att skriva under? Eller hur ska man hantera frågan, eftersom den plötsligt visat sig vara "strikt juridisk"?

Källsson har förvandlat Bokmässan till en smälla i dörrarna-fars.

Jag skulle tro att hon själv visas på porten efter att årets mässa har bommat igen.


Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.