Officiellt kungaporträtt från Elgaland-Vargaland. Foto: Annika von HausswolffOfficiellt kungaporträtt från Elgaland-Vargaland. Foto: Annika von Hausswolff
Officiellt kungaporträtt från Elgaland-Vargaland. Foto: Annika von Hausswolff
Konungariket Elgaland-Vargalands flagga vajar vid Monte Martino, Italien. Foto: CM von Hausswolff / L ElggrenKonungariket Elgaland-Vargalands flagga vajar vid Monte Martino, Italien. Foto: CM von Hausswolff / L Elggren
Konungariket Elgaland-Vargalands flagga vajar vid Monte Martino, Italien. Foto: CM von Hausswolff / L Elggren

Grabbigt, tramsigt och ganska roligt

Publicerad

Konstnärerna Leif Elggren och Carl Michael von Hausswolff ställer ut sitt Elgaland-Vargaland på Moderna museet i Stockholm. Nils Forsberg uppskattar deras förmåga till lek.

Det är som ett extra tokigt studentupptåg blandat med lumparhistorier. Leif Elggren och Carl Michael von Hausswolff utropade mikronationen Elgaland-Vargaland 1992. De har grundat ambassader i en rad länder, delat ut pass till dem vars medborgarskapsansökningar godkänts och skrivit och skickat fakturor till statschefer och regeringar i hela världen. Flagga, nationalhymn och frimärksutgivning finns. Kungarna heter Michael I och Leif I.

När riket var helt ungt och de bägge kungarna tog båten till Tallinn med sina Elgaland-Vargaland-pass. Gräns- och säkerhetspolis sa nej, och kungarna skickades tillbaka över Östersjön med nästa färja. Ganska tramsigt. Och inte så lite grabbigt.

 

LÄS MER – Karin Olsson: Jag har tröttnat på konstvärldens spratt 

Flört med fascism

I en smått klassisk recension (Expressen 11/3 2008) vägrade Natalia Kazmierska att köpa konstvärldens förtjusning i de coola killarnas parmesanostperformances på venetianska kyrkogårdsöar och kallade alltsammans en idiotisk fascistflört.

Elgaland-Vargalands territorium består av alla gränser mellan nationer och diverse digitala och mentala domäner. Någonstans fanns väl i början en idé om en annan, bättre värld åren efter Berlinmurens fall. En värld utan nationsgränser. Om Elgaland-Vargaland bara blev tillräckligt irriterande, skulle de vanliga länderna avskaffa gränserna mellan sig och då funnes inte längre något territorium för de den konstnärliga dubbelmonarkin. Rent teoretiskt i alla fall.

 

LÄS MER – Marianne Lindberg De Geer: Karin Olsson har en ytlig konstsyn 

Medlemskap i FN

Den lilla utställningen på Moderna i Stockholm består av några montrar med föremål som riksregalier, monarkins officiella vin, ansökningar om medborgarskap från mindre och mer kända personer från kulturvärlden, nationens valutareserv (sedlar i den egna valutan, thaler), ansökan om medlemskap i FN och så vidare.

Tramsigt, som sagt, men rätt roligt också. Gränserna i världen har inte blivit färre det senaste kvartsseklet, tvärtom. Konstprojekt förändrar sällan världen. Men Elgaland-Vargaland är framför allt vuxna som leker. I en tid präglad av gravallvar och svartvita gränsdragningar på alla områden är det inte så illa.

 

KONST

LEIF ELGGREN & CARL MICHAEL VON HAUSSWOLFF

Elgaland-Vargaland

Moderna museet, Stockholm

Till 12/11

 

Nils Forsberg är konstredaktör och kritiker på Expressens kultursida. 

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag