Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Grabbigt, tramsigt och ganska roligt

Officiellt kungaporträtt från Elgaland-Vargaland.
Foto: Annika von Hausswolff
Konungariket Elgaland-Vargalands flagga vajar vid Monte Martino, Italien.
Foto: CM von Hausswolff / L Elggren

Konstnärerna Leif Elggren och Carl Michael von Hausswolff ställer ut sitt Elgaland-Vargaland på Moderna museet i Stockholm. Nils Forsberg uppskattar deras förmåga till lek.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det är som ett extra tokigt studentupptåg blandat med lumparhistorier. Leif Elggren och Carl Michael von Hausswolff utropade mikronationen Elgaland-Vargaland 1992. De har grundat ambassader i en rad länder, delat ut pass till dem vars medborgarskapsansökningar godkänts och skrivit och skickat fakturor till statschefer och regeringar i hela världen. Flagga, nationalhymn och frimärksutgivning finns. Kungarna heter Michael I och Leif I.

När riket var helt ungt och de bägge kungarna tog båten till Tallinn med sina Elgaland-Vargaland-pass. Gräns- och säkerhetspolis sa nej, och kungarna skickades tillbaka över Östersjön med nästa färja. Ganska tramsigt. Och inte så lite grabbigt.


LÄS MER – Karin Olsson: Jag har tröttnat på konstvärldens spratt 

Flört med fascism

I en smått klassisk recension (Expressen 11/3 2008) vägrade Natalia Kazmierska att köpa konstvärldens förtjusning i de coola killarnas parmesanostperformances på venetianska kyrkogårdsöar och kallade alltsammans en idiotisk fascistflört.

Elgaland-Vargalands territorium består av alla gränser mellan nationer och diverse digitala och mentala domäner. Någonstans fanns väl i början en idé om en annan, bättre värld åren efter Berlinmurens fall. En värld utan nationsgränser. Om Elgaland-Vargaland bara blev tillräckligt irriterande, skulle de vanliga länderna avskaffa gränserna mellan sig och då funnes inte längre något territorium för de den konstnärliga dubbelmonarkin. Rent teoretiskt i alla fall.


LÄS MER – Marianne Lindberg De Geer: Karin Olsson har en ytlig konstsyn 

Medlemskap i FN

Den lilla utställningen på Moderna i Stockholm består av några montrar med föremål som riksregalier, monarkins officiella vin, ansökningar om medborgarskap från mindre och mer kända personer från kulturvärlden, nationens valutareserv (sedlar i den egna valutan, thaler), ansökan om medlemskap i FN och så vidare.

Tramsigt, som sagt, men rätt roligt också. Gränserna i världen har inte blivit färre det senaste kvartsseklet, tvärtom. Konstprojekt förändrar sällan världen. Men Elgaland-Vargaland är framför allt vuxna som leker. I en tid präglad av gravallvar och svartvita gränsdragningar på alla områden är det inte så illa.


KONST

LEIF ELGGREN & CARL MICHAEL VON HAUSSWOLFF

Elgaland-Vargaland

Moderna museet, Stockholm

Till 12/11


Nils Forsberg är konstredaktör och kritiker på Expressens kultursida.