Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göran Rosenberg

Inga experter kan lösa corona åt oss

Göran Rosenberg är författare och medarbetare på Expressens kultursida.
Foto: OLLE SPORRONG
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Göran Rosenberg påminner om det moraliska dilemmat.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Det har snabbt uppstått en starkt polariserad debatt kring Sverige och coronaviruset, vilket ingen av oss är betjänt av. Till en del måste det skrivas på en i mina ögon både oklart formulerad och oklart kommunicerad svensk ”strategi”. Vad som är alldeles klart är att Sverige (och Storbritannien) just nu går på tvärs med i stort sett hela Europa, ja hela världen, i sin syn på hur det här ska hanteras. Jag är förvisso ingen expert, men jag är läskunnig, och jag har hunnit läsa ganska många experter vid det här laget, och det vi måste inse är att det här ytterst handlar om frågor som inga experter kan lösa åt oss. I sista hand om prioriteringar på liv och död. 

Jag har fått frågan om också Sverige ska stänga skolorna, och på den frågan finns i dag inget enigt expertsvar, bara ett moraliskt vägval. Jag anar att också vi så småningom, såsom övriga världen, kommer att stänga skolorna. Universitet och högskolor som kan gå över till digital distansundervisning borde rimligen snarast göra det. Malmö universitet har redan gjort det. Stänger vi inte, kommer smittspridningen sannolikt att öka. Ökar smittspridningen riskerar vi sannolikt fler sjuka och döda.

Hur vi än vrider och vänder på oss står vi inför ett moraliskt dilemma.

Frågan om hur vi säkrar sjukvården och andra samhällsbärande verksamheter måste naturligtvis lösas, såsom jag antar att man försöker lösa den i alla de länder där skolor nu stängs (och mycket annat också). 

Hur vi än vrider och vänder på oss står vi inför ett moraliskt dilemma som vi inte kan överlåta åt experter att avgöra. För att uttrycka det brutalt, ska vi välja att låta fler gamla och svaga dö i Covid-19 för att snabbare immunisera de mera motståndskraftiga? 

Med den nuvarande strategin, att inte aktivt spåra och isolera smittbärare, fruktar jag att vi kommer att få fler sjuka och fler döda än om vi hade försökt gå på WHO:s linje. Detta måste vi alla kunna diskutera utan att debatten förgiftas av misstänkliggöranden, anklagelser och rena konspirationsteorier. Under tiden bör vi följa det samstämda expertrådet att hålla social distans, att om möjligt självisolera, och inte minst att solidariskt se till att inte bidra till risken för smittspridning.


Göran Rosenberg är författare och medarbetare på Expressens kultursida.

När blir SD ett hot mot teatern?

Nytt avsnitt av Kulturkriget! Denna vecka möts Ulf Brunnberg, Suzanne Osten och Gertrud Larsson i en debatt om svensk teater.

Dessutom berättar författaren Stig Larsson om sin upplevelse av att refuseras och censureras av Dramaten. ”De har sina fördomar och jag får delvis skylla mig själv – jag har ju varit så jävla otrevlig.” Programledare: Daniel Sjölin.

Se även förra avsnittet om konservatismen.