Göran Rosenberg är författare, journalist och medarbetare på Expressen Kultur.Göran Rosenberg är författare, journalist och medarbetare på Expressen Kultur.
Göran Rosenberg är författare, journalist och medarbetare på Expressen Kultur.
Donald Trump, USA:s blivande president. Foto: Charles Rex Arbogast / AP TT NYHETSBYRÅNDonald Trump, USA:s blivande president. Foto: Charles Rex Arbogast / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump, USA:s blivande president. Foto: Charles Rex Arbogast / AP TT NYHETSBYRÅN
Påve Franciskus. Foto: Franco Origlia / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPEPåve Franciskus. Foto: Franco Origlia / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Påve Franciskus. Foto: Franco Origlia / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Göran Rosenberg: Sömnlös i Europa

Publicerad

Hatretorik kan få demokratier att förgöra sig själva.

Göran Rosenberg skriver om hur Donald Trumps seger i det amerikanska valet förgiftar det politiska klimatet.

Jag noterar att Göran Persson inte tycker Donald Trump är något att förlora sömn över. Jag förstår att det är sådant som gör en framgångsrik politiker, förmågan att sova gott närsomhelst och skaka av sig vadsomhelst. Jag har ibland undrat hur Hillary Clinton sovit om nätterna och hur hon sover nu. Hon har åkt på fler smällar och måst skaka av sig mer skit än någon annan politiker i mannaminne, så jag hoppas att hon åtminstone är begåvad med samma sömnförmåga som Göran Persson.

Det är inte jag. Sedan Donald Trump blev vald till USA:s president sover jag sämre. Inte minst av att Donald Trump aldrig tycks sova, i varje fall har han i valrörelsen suttit och twitterförföljt folk inpå småtimmarna. Människor som aldrig sover kan hitta på vadsomhelst när vi andra tvingas sluta ögonen en stund.

 

LÄS MER Göran Rosenberg: Vems kors bär du?

 

Jag har naturligtvis lika lite som någon annan den minsta aning om huruvida president Donald Trump kommer att genomföra något av allt han sagt, exempelvis sätta ”crooked Hillary” bakom lås och bom, bygga en mur mot Mexiko och låta Mexiko betala, terroristmisstänka alla muslimer, ”dränera träsket” i Washington DC, göra något åt ”dishonest media”, återinföra tortyr, starta handelskrig, dra sig ur Nato, bryta USA:s förpliktelser mot Europa, och så vidare. Med kongressens båda kamrar bakom sig kommer han att åtminstone att ha många knappar att trycka på.

Också den där knappen, ni vet.

”Vad ska vi med kärnvapen till om vi inte kan använda dem”, som han så klarsynt har påpekat.

Men som sagt, det kanske visar sig att han ljugit om allt och bara kommer att göra en Berlusconi, det vill säga göra sina (affärs)intressen till statens.

Det jag säkert vet är att Donald Trump med sin seger har förgiftat det politiska klimatet i västvärldens demokratier för överskådlig tid. Tydligare kunde det inte demonstreras att förtal och lögn inte är en restriktion i politiken utan en tillgång. Att val kan vinnas på språklig brutalitet. Att det inte längre är hut som går hem – utan hat.

 

LYSSNA PÅ: Göran Rosenberg gästar "60 minuter" med Eric Schüldt

 

Valresultatet i USA är en klockren signal till Europas populistiska och främlingsfientliga partier och ledare att hat och lögn är ett politiskt vinnande koncept, att de hädanefter bör känna sig fria att förtala, misstänkliggöra, smutskasta och hetsa mot enskilda och grupper utan hänsyn till förlegade ”politiskt korrekta” anständighetsregler och skamgränser.

Det kan tyckas som om det inte borde finnas några skamgränser kvar att överträda i Jimmie Åkessons, Viktor Orbáns eller Marine Le Pens Europa, men dels tror jag Trump gick ett par retoriska steg längre än någon i motsvarande position i Europa, dels tror jag att det faktum att han vann presidentvalet på att göra just det kommer att ha en förgrovande effekt på den politiska retoriken också här. Jag tror rentav att skadeverkningar av Trumps seger kan bli större för Europa än för USA. I varje fall är hatretorikens förmåga att få Europas demokratier att förgöra sig själva väldokumenterad. Nazisterna kom inte till makten med vapen. De kom till makten med ord.

 

LÄS MER Göran Rosenberg skildrar en omänsklig byråkrati för de äldre

 

Vilket är nog för att få mig att sova dåligt eftersom jag råkar komma från en familj som utplånades av de handlingar som deras ord beredde marken för.

Påven Franciskus använde i en intervju i Dagens Nyheter uttrycket ”förtalets terrorism”, vilket jag tycker är en perfekt beteckning på vad vi såg exempel på i den amerikanska valrörelsen. ”Svärdet dödar många människor, men tungan dödar ännu flera”, sa påven, och jag finner mig än en gång citera den världsledare som för närvarande förmår förmedla något slags hopp. I varje fall tycks han bättre än någon annan ha förstått vikten av att bjuda hatets språk motstånd.

Med valet av Donald Trump anar vi att demokratin ytterst förutsätter ett demokratiskt sinnelag hos väljarna, och att ”förtalets terrorism” är ett effektivt vapen för att försvaga det.

Nu ska jag tänka på hur många amerikaner som inte röstade på Donald Trump och försöka somna.

 

Göran Rosenberg är författare, journalist och medarbetare på Expressen Kultur.

Göran Rosenberg
Göran Rosenberg
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag