Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Google sätter gränser

Israels flagga.

Göran Rosenberg bugar och tackar Google maps i Israel.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

På officiella kartor i Israel är 1949 års vapenstilleståndslinjer, eller som det oftast heter, 1967 års gränser, sedan länge utraderade. För en vanlig resenär finns följaktligen ingen möjlighet att veta när man passerar gränsen från den del av Israel som erkänns av omvärlden (med vissa undantag) till den del som inte erkänns (utan undantag).

Inte heller den höga mur eller barriär som Israel byggt genom stora delar av den lilla landremsan markerar var gränsen går. Än mindre går det att få veta var stilleståndslinjen en gång gick genom det delade Jerusalem, vilket om inte annat kan vara bra att veta för den som fortfarande bryr sig om vilken del av Jerusalem som enligt omvärlden tillhör Israel och vilken som inte gör det.


Minerad kartmark kort sagt, men utan kartor.

Med ett välgörande undantag, Google maps, på vars kartor inte bara 1949 års stilleståndslinjer är noga markerade, utan också de stora områden av ingenmansland som en gång bredde ut sig mellan murarna och stängslen genom det delade Jerusalem.

Man kan säga mycket om Google, men för denna insats i kartupplysningens tjänst är det bara att tacka och buga.