Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gittan förlorade mot gråvargarna

Sara Danius och Sara Stridsberg efter Akademiens ödesdigra möte.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ur bilderboken "Gittan och gråvargarna".Foto: Illustration Pija Lindenbaum
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Sara Danius skulle föra in luft och lekfullhet i Svenska Akademien – i stället avgår hon efter bara två år.

Gunilla Brodrej skriver om kvällen då hoppet tågade i väg.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | AKADEMIEN. Kom nu Sara så går vi, sa Sara till Sara och sedan gick Sara Danius och Sara Stridsberg från Börshuset i armkrok.

Där tågade hoppet i väg.

Där gick hon som representerade ett nytt sorts ledarskap för Svenska Akademien.

Där gick en människa som kunde tänka sig att ställa upp på ett semmeltest.

Där gick en stilikon som beställde dramatiska klänningar till Nobelfestligheterna.

Där gick en person som brukade lajva en kvinna som hette Gittan och svor på skånska.

Där gick en person som fortfarande kunde leka.

Där gick en person som jag uppfattade som utåtriktad, briljant, ren och intresserad av någonting annat utöver sig själv. 

Där gick och försvann min respekt för Svenska Akademien.

Göran Malmkvist

När den grå eminensen Göran Malmkvist, en professor i sinologi som snart fyller 100 år sedan trädde ut ur grottans öppning och rosslade fram mötets goda resultat dog jag en smula.

Gittan förlorade mot gråvargarna.

Låt mig vara helt öppen med detta: Jag vet verkligen ingenting mer än läskunniga normalbegåvade människor om hur arbetet har varit på Svenska Akademien under Sara Danius tid som ständig sekreterare.

De är dessvärre hemliga med snart sagt allt de håller på med. Det vore inte så dumt om de kunde sluta vara stroppiga och informera lite mer om vilket viktigt arbete de gör så att inte varenda reporter måste börja med att fråga om just det. Ingen verkar ju veta. Alla som har kommenterat Akademien de senaste dagarna har svamlat fakta från Wikipedia om vilket viktigt arbete som görs där för svenska språket, utan att kunna specificera, som om alla satt med den där ordboken året runt.

Och alla som nån gång suttit i en jury vet att det inte tar ett helt år att utse en pristagare. Nej, inte ens en Nobelpristagare.

Börja städa

Jag tror att Danius var på gång att öppna Akademien, men hon fick ju snöra på sig förklädet direkt och börja städa upp efter sina företrädare. Som nu alltså tycks ha manövrerat ut henne.

Jag läser Horace Engdahls text på vår sida och mellan raderna ser jag ett tydligt meddelande om Sara Danius och det är precis på tvärs mot det han skriver, att hon skulle ha varit den sämsta ständige sekreteraren genom tiderna.

Givetvis har hon varit den minst dåliga på 100 år.

Det är ju under Horace Engdahls och Peter Englunds ledning som den förkättrade kulturprofilen haft sin guldålder.

Jag upprepar: Det var Sara Danius som tog itu med oegentligheterna. 

Akademien rämnar

Och nu när Danius har gått i väg med sin blomsterkvast i famnen, Stridsberg vid sin sida, och de röda läpparna formade runt en tapper min, sitter vi andra kvar med det illaluktande kulturföraktet som pyr runt denna skandal. Läget är allvarligt av fler skäl än de uppenbara att Akademien rämnar. 

Igår var det politikerföraktet, i dag är det Svenska Akademien och i morgon bildning över huvudtaget. Jag viftade först bort den apokalyptiska stämningen, så viktig är väl ändå inte Akademien, tänkte jag, men nu har stämningen övermannat mig. Jag anklagar dem som manövrerade ut Sara Danius för denna hjärtklappning. Sverige behöver Gittan och inte en stum grå sekt av käftande gubbar med vassa huggtänder.

Jag förstår att Sara Danius gick, men jag accepterar det inte.

Det där är inte min Akademie.

 

Gunilla Brodrej är redaktör och kritiker på Expressens Kultursida. 

 

LÄS MER - Karin Olsson: Hon fick decennier av otvättad byk i sitt knä