Sara Danius och Sara Stridsberg efter Akademiens ödesdigra möte. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNSara Danius och Sara Stridsberg efter Akademiens ödesdigra möte. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sara Danius och Sara Stridsberg efter Akademiens ödesdigra möte. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ur bilderboken "Gittan och gråvargarna". Foto: Illustration Pija LindenbaumUr bilderboken "Gittan och gråvargarna". Foto: Illustration Pija Lindenbaum
Ur bilderboken "Gittan och gråvargarna". Foto: Illustration Pija Lindenbaum
Foto: CORNELIA NORDSTRÖMFoto: CORNELIA NORDSTRÖM
 Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Gittan förlorade mot gråvargarna

Publicerad

Sara Danius skulle föra in luft och lekfullhet i Svenska Akademien – i stället avgår hon efter bara två år.

Gunilla Brodrej skriver om kvällen då hoppet tågade i väg.

KOMMENTAR | AKADEMIEN. Kom nu Sara så går vi, sa Sara till Sara och sedan gick Sara Danius och Sara Stridsberg från Börshuset i armkrok.

Där tågade hoppet i väg.

Där gick hon som representerade ett nytt sorts ledarskap för Svenska Akademien.

Där gick en människa som kunde tänka sig att ställa upp på ett semmeltest.

Där gick en stilikon som beställde dramatiska klänningar till Nobelfestligheterna.

Där gick en person som brukade lajva en kvinna som hette Gittan och svor på skånska.

Där gick en person som fortfarande kunde leka.

Där gick en person som jag uppfattade som utåtriktad, briljant, ren och intresserad av någonting annat utöver sig själv. 

Där gick och försvann min respekt för Svenska Akademien.

Göran Malmkvist

När den grå eminensen Göran Malmkvist, en professor i sinologi som snart fyller 100 år sedan trädde ut ur grottans öppning och rosslade fram mötets goda resultat dog jag en smula.

Gittan förlorade mot gråvargarna.

Låt mig vara helt öppen med detta: Jag vet verkligen ingenting mer än läskunniga normalbegåvade människor om hur arbetet har varit på Svenska Akademien under Sara Danius tid som ständig sekreterare.

De är dessvärre hemliga med snart sagt allt de håller på med. Det vore inte så dumt om de kunde sluta vara stroppiga och informera lite mer om vilket viktigt arbete de gör så att inte varenda reporter måste börja med att fråga om just det. Ingen verkar ju veta. Alla som har kommenterat Akademien de senaste dagarna har svamlat fakta från Wikipedia om vilket viktigt arbete som görs där för svenska språket, utan att kunna specificera, som om alla satt med den där ordboken året runt.

Och alla som nån gång suttit i en jury vet att det inte tar ett helt år att utse en pristagare. Nej, inte ens en Nobelpristagare.

Börja städa

Jag tror att Danius var på gång att öppna Akademien, men hon fick ju snöra på sig förklädet direkt och börja städa upp efter sina företrädare. Som nu alltså tycks ha manövrerat ut henne.

Jag läser Horace Engdahls text på vår sida och mellan raderna ser jag ett tydligt meddelande om Sara Danius och det är precis på tvärs mot det han skriver, att hon skulle ha varit den sämsta ständige sekreteraren genom tiderna.

Givetvis har hon varit den minst dåliga på 100 år.

Det är ju under Horace Engdahls och Peter Englunds ledning som den förkättrade kulturprofilen haft sin guldålder.

Jag upprepar: Det var Sara Danius som tog itu med oegentligheterna. 

Akademien rämnar

Och nu när Danius har gått i väg med sin blomsterkvast i famnen, Stridsberg vid sin sida, och de röda läpparna formade runt en tapper min, sitter vi andra kvar med det illaluktande kulturföraktet som pyr runt denna skandal. Läget är allvarligt av fler skäl än de uppenbara att Akademien rämnar. 

Igår var det politikerföraktet, i dag är det Svenska Akademien och i morgon bildning över huvudtaget. Jag viftade först bort den apokalyptiska stämningen, så viktig är väl ändå inte Akademien, tänkte jag, men nu har stämningen övermannat mig. Jag anklagar dem som manövrerade ut Sara Danius för denna hjärtklappning. Sverige behöver Gittan och inte en stum grå sekt av käftande gubbar med vassa huggtänder.

Jag förstår att Sara Danius gick, men jag accepterar det inte.

Det där är inte min Akademie.

 

Gunilla Brodrej är redaktör och kritiker på Expressens Kultursida. 

 

LÄS MER - Karin Olsson: Hon fick decennier av otvättad byk i sitt knä

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag