Foto: Zuma Press, Inc. / Alamy
 Foto: Zuma Press, Inc. / Alamy

Gisslandrama

Publicerad

I dag faller de första domarna mot demonstranterna från Bolotnaja-torget 2012.

Aleksej Sachnin, som lyckades fly till Sverige, skriver om de värden som står på spel.

Så fick Vladimir Putin till sist uppleva sin stora triumf. Det spelar ingen roll vem som gjorde de största idrottsliga framgångarna: De olympiska vinterspelens verkliga vinnare är den ryske presidenten. Han ser dessutom ut att ha besegrat dem som innan spelen kritiserade honom för bristande mänskliga rättigheter.

I december förra året undertecknade Putin en "bred amnesti" för ryska fångar. Det var en strategisk handling inför OS som fick västerländska journalister att tro att det politiska klimatet i Ryssland blivit mildare. Tyvärr innebar amnestin ingenting. Från de ryska fängelserna frigavs mindre än 0,5 procent av landets fångar.

Majoriteten av de politiska fångarna påverkades inte heller. Presidenten benådade visserligen den före detta oligarken Michail Chodorkovskij efter tio år i fängelse, och man gav även amnesti till Marija Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova från Pussy Riot - som bara hade två månader kvar på sina straff.

Men av de 29 personer som står åtalade för sin roll i proteströrelsen mot Putin, anklagade för anstiftan till upplopp och brott mot fosterlandet under en demonstration på Bolotnaja-torget i Moskva den 6 maj 2012, fick bara tio amnesti.

När Vladimir Putin dagen efter återvände som president för tredje gången förändrades Ryssland dramatiskt. För att motverka det växande sociala missnöjet har myndigheterna lanserat nationalistiska kampanjer och hetsat folket mot påstådda inre och yttre fiender som homosexuella, invandrare och "utländska agenter".

Men rollen som regimens huvudfiender har tilldelats oppositionsaktivisterna i det så kallade i Bolotnajafallet. De beskylls för att ha förberett och deltagit i "masskravaller", men enligt en utredning som gjorts av en internationell kommission med bland andra människorättsrörelserna Human Rights Watch och Amnesty International, saknar åtalen helt juridisk grund.

I verkligenheten hade polisen redan innan förberett sig på att krossa den fredliga demonstrationen, och det var polisen som stod för våldet den dagen.

Majoriteten av de åtalade i Bolotnajafallet är vanliga medborgare som kom till en tillåten demonstration för att fredlig visa sitt missnöje med valfusk, korruption och antisocial politik. Vissa av dem blev svårt misshandlade av polisen, men åtalas nu själva som påstådda våldsverkare. En av 6 maj-fångarna, Aleksej Polichovitj, sa i sina slutord i domstolen: "Vi har tagits som gisslan av myndigheterna. Vi åtalas för att ha sårat regimbyråkraternas känslor under medborgarrättsrörelsen 2011-2012. Vi blev utvalda som karaktärer i ett skådespel där hela samhället ska straffas."

 

Regimen använder de statskontrollerade medierna för att diskreditera oppositionen, vars ledare påstås vara utländska agenter. Den huvudåtalade Sergej Udaltsov, ledaren för vänsteroppositionen vars rättegång började i måndags (Expressen 19/2), sägs enligt åklagarna ha fått pengar av den georgiska säkerhetspolisen för att genomföra en statskupp i Ryssland. Han riskerarar tio års fängelse.

"Dokumentärer" i stats-tv påstår att oppositionen planerar att stycka upp Ryssland och fördela landets territorium till sina hypotetiska utländska allierade.

Trots alla propagandaverktyg som myndigheterna har använt för att demonisera Bolotnajafångarna i folkets ögon, har regimen inte lyckats. Enligt flera opinionsundersökningar sympatiserar majoriteten av det ryska folket med de politiska fångarna. Efter två år är uppmärksamheten runt detta fall fortfarande rekordhögt i Ryssland och tusentals människor kommer regelbundet till stödmanifestationer för fångarna.

I januari krävde åklagarna maxstraffet fem till sex års fängelse för de första åtta Bolotnajafångarna, men domarna faller först i dag när OS i Sotji är så gott som över. Regimen räknar med att världens blickar åter vänds bort från Ryssland när OS tar slut, och hoppas att det inte längre kommer bli fråga om några stora internationella protester.

Världens fortsatta tystnad skulle ge Putinregimen fria händer att under lång tid framöver stoppa demokratiseringen av landet.

 

Aleksej Sachnin

kulturen@expressen.se


Översättning Per Leander

 

FOTNOT. Aleksej Sachnin tillhör det ryska partiet Vänsterfronten och flydde Ryssland efter att ha varskotts av sin advokat om åtal för sitt deltagande i Bolotnaja-demonstrationen. För tre veckor sedan fick han permanent uppehållstillstånd i Sverige. Klockan 17 i dag hålls en manifestation för de ryska politiska fångarna på Mynttorget i Stockholm.

 

UPPDATERING. Domarna mot de åtta första aktivisterna kommer att meddelas måndag morgon, efter att OS är slut. Det meddelade rättens ordförande tidigare i dag efter att först ha slagit fast att åklagarens version stämmer: demonstranterna kommer att få mellan fem och sex år fängelse placerade i arbetsläger.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag