Gays for Trump – kidnappad hbt-kamp

Trump-anhängare inför ett möte med den hatiske provokatören Milo Yiannopolous.
I sitt stora linjetal pratade Donald Trump om Orlando och de 49 "fantastiska amerikaner" som blivit brutalt mördade av en islamistisk terrorist och lovade att "skydda hbt- medborgare från våldet och förtrycket från en hatisk utländsk ideologi.
Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

"En jihadist går in på en gaybar, bartendern frågar vad han vill ha. Jihadisten svarar: shots åt alla." Skämtet kom från Pamela Geller, för kvällen iklädd en paljett-topp i regnbågsfärger. Hon var en av de världskändisar inom den islamhatande alternativa offentlighet som trängdes på gayklubben "Wake up!" under Republikanernas konvent förra veckan.


Geller var en av huvudakterna, tillsammans med den nederländska högerextrema politikern Geert Wilders. Så även Milo Yiannopolous, en 32-årig professionell provokatör som samma dag portats från Twitter efter att hans hundratusentals följare trakasserat den svarta "Ghostbusters"-stjärnan Leslie Jones. Samme Yiannopolous var inbjuden att leda den SD-kopplade "Järva Pride"-manifestationen i Stockholm.


"Wake up", som ordnades av "Gays for Trump", var den hetaste klubben på konventet. Det kan tyckas motsägelsefullt. Partiet antog just en ovanligt hbtq-fientlig valplattform. Äktenskapet ska åter bara gälla män och kvinnor, "terapi" som metod kan bota homosexuella. Delstater ska ha rätt att stifta diskriminerande badrumslagar. Å andra sidan har gruppen utmärkt sig som en av få minoriteter som Donald Trump inte attackerat. Tvärtom. I sitt stora linjetal pratade han om Orlando och de 49 "fantastiska amerikaner" som blivit brutalt mördade av en islamistisk terrorist och lovade att "skydda hbt- medborgare från våldet och förtrycket från en hatisk utländsk ideologi."


Det finns flera logiska luckor. Som att majoriteten av de dödade och skadade var dominikaner, puertoricaner och mexikaner, några papperslösa. De grupper Trump attackerat mest. Och att skytten var amerikansk medborgare, född och uppvuxen i landet. Men det är en skolboksillustration av begreppet "homonationalism", som myntades 2007 av forskaren Jasbir K. Puar. Hbtq-frågor sugs upp av högernationalistiska grupper för att användas som slagträ mot invandrare och islam. Grundantagandet är att invandrare som grupp är homofoba och att det inte finns några queera muslimer.


Framför en fond av bilder på halvnakna unga, vita modellkillar iförda röda Trump-kepsar rev Milo Yiannopolous av sig sin skottsäkra väst och blottade en vit tank-top med en kulspruta i regnbågsfärger och texten "We shoot back." Pratet om rättigheter är överspelat, förklarade han. Kriget förs mot vänstermedier och akademiker och han lovade att rida genom Stockholms "muslimska getto" under Prideveckan. Det gjorde han nu inte. Yiannopolous åberopade säkerhetsskäl och stannade hemma.

På den tre timmar långa videon från evenemanget i Järva ses ett trettiotal demonstranter och motdemonstranter vallas av poliser genom en somrig förort. De verkar inte locka särskilt många.


Men så var poängen heller aldrig att värva rädda konservativa hbtq-personer. När jag läser om hur gråtande reportrar på "Wake up!" kramade varandra, chockade av allt hat, slår det mig att festandet var till för oss. Syftet var att jag skulle skriva den här texten och genom det bygga upp och bekräfta högerpopulisternas betydelse och kändisskap.

Med Milo Yiannopolous egna ord: "Mitt syfte är att vara gnistan som tänder elden. I en upprördhetskultur tycker jag att det rimliga svaret är att vara upprörande."