Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gåtfulla sagostunder

Sagoberättaren själv i ett tidstypiskt uppställt fotografi med åhörare.
Foto: - -

Margareta Sörenson golvas av H C Andersens makalösa sagor i radio.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det vilar en sorg och ett utanförskap i H C Andersens makalösa dikt, som kan golva vem som helst. Hans välvässade gåspenna träffar med ett rasp rätt både i sin humor, sin uppmärksamma blick och i sin vanmakt.

I två veckor framöver läses en Andersen om dagen (i ett samarbete mellan SR och UR) de mest kända sagorna såväl som andra mer sällsynta. Med kända och mer okända röster. Första avsnittet är en introduktion till H C Andersens författarskap och både den och flera av sagorna har svepts in i en ljudbild med 1800-talsdoft. Hästvagnars skrammel, Beethoven och Schubert understryker en snäll längesen-känsla, som om själva tiden var en saga, den också.

Som om inga barn någonsin har gråtit och hållit för öronen. Inte H C ! Kan vi slippa! Generation efter generation fortsätter att vilja ge barnen de skimrande mångtydiga sagorna - de är ju så bra! Bara inte för de minsta, säger jag. Sorgligt hemska och ibland svåra att följa.


Själv lyssnar jag om tre gånger när Anita Wall läser den egendomliga sagan "Tomten hos handlaren". Vad betyder den? Egentligen? Ostbiten som slås in i papper från en bok. Det magiska trädet. Eldsvådan. En kort introduktion förklarar några svåra ord, som "munläder". Men kanske det varit bättre att förklara det inne i sagan eftersom begåvningen för pratsamhet visar sig central. Ty tomten stjäl den språksamma handlarfruns ordflöde och fäster det på föremål, som plötsligt talar ut i en lovsång till litteraturen som fantasins stora lekplats.

Anita Wall läser sagan med en så särskilt förtjusande knepighet i sin röst. Som om Andersen och hon har en hemlighet och ett skratt tillsammans. Man ser för sig huset, med butiken i botten och den fattiga studenten med sin bok högst upp under takåsen. Tomten som smyger i trappan från handlarens goda smörklimp upp till vindens armod och bokens gnistrande sagovärld. Dörrar knirrar, spröd musik klingar och så småningom börjar jag se skuggan av H C själv i trappvrån.

Står där och mumlar.


FOTNOT. Samtliga delar sänds i P4 på vardagar två veckor framöver med start i dag 17.45.